Hlavní obsah

Náměstek zaplatil přes milión dcerám ženy, kterou přejel, soud stíhání zastavil

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Stíhání náměstka olomouckého primátora Ivo Vlacha (TOP 09) za tragickou nehodu z letošního května, kdy srazil na přechodu pro chodce matku (51) tří dcer, Okresní soud (OS) v Olomouci v úterý zastavil. Zároveň schválil dohodu o narovnání mezi náměstkem a poškozenými. Vlach každé z dcer zaplatil odškodnění 415 tisíc korun a dalších 50 tisíc složil na účet OS pro oběti trestné činnosti.

Foto: Petr Marek, Právo

Náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach u Okresního soudu v Olomouci (vpravo).

Článek

Náměstek čelil obžalobě z usmrcení z nedbalosti a svou vinu přiznal. Kauza však bude mít pokračování u krajského soudu (KS), neboť státní zástupce si podal proti rozhodnutí OS stížnost, zatímco Vlach i poškození se tohoto práva vzdali.

„Žádnou spokojenost necítím. To, co prožívám, se popsat nedá. Jsem si plně vědom, že jsem zavinil smrt matky tří dětí a že život jí vrátit nemohu. Snažil jsem se proto odškodnit je maximem mých možností,“ řekl bezprostředně po verdiktu OS Vlach, který se již předtím pozůstalým omluvil a nad tím, co se stalo, vyjádřil lítost.

„Pro schválení narovnání a zastavení stíhání obžalovaného byly splněny všechny podmínky. Pan Vlach se doznal, uhradil všechny dohodnuté částky, je bezúhonný. Nejdůležitější ale pro nás byl souhlas poškozených,“ vysvětlila předsedkyně senátu OS Markéta Langerová.

Ženu na přechodu přehlédl

Nehoda se stala v polovině května na přechodu pro chodce v Ladově ulici v místní části Olomouce Hejčíně. Náměstek jel služebním vozidlem Škoda Superb na představení Divadelní Flory, kam mířil jako zástupce olomouckého magistrátu, a ženu přehlédl. Ta při nehodě utrpěla mnohočetná zranění, zejména mozku, a ještě tentýž den v nemocnici zemřela.

Vlach, který má na radnici na starosti dopravu, ekonomiku a záležitosti okolo tamního dopravního podniku, kvůli nehodě odstoupil z kandidátky pro krajské volby. Minulý týden s tím seznámil také olomoucké zastupitele, ale žádné další závěry neučinil, a pokud KS verdikt OS potvrdí, ani učinit nebude muset.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám