Hlavní obsah

„Nákup bot osobou Darwin“, popisovali rozvědčíci sledování Nečasové

Právo, Radim Vaculík

Jestliže se až do teď obžalovaní bývalí šéfové Vojenského zpravodajství hájili tím, že na podzim 2012 nesledovali tehdejší manželku premiéra Radku Nečasovou, nýbrž zjišťovali, zda se v jejím okolí nepohybuje někdo nebezpečný, v úterý soudem přečtené dokumenty o této akci jim příliš do not nehrají.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jana Nečasová (dříve Nagyová). Vpravo Petr Nečas

Článek

Zaprvé je vojenští zpravodajci sami nazvali „záznamy o sledování“, zadruhé každá ze soudem čtených listin z jednotlivých dnů začíná a končí stejně: „sledování zahájeno“ a „sledování ukončeno“.

A co během čtrnácti dnů nasazení rozvědčíci zjistili? Že Radka Nečasová doprovází některé ze čtyř dětí do školy, další pak do kroužků, chodí nakupovat, se známou na kávu, jednou na jógu, kdy se dětí vracejí ze škol a zájmových činností a kdy přijíždí domů tehdejší předseda vlády Petr Nečas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nepohoda a Darwin

Toho ve svých záznamech nazývali „osoba Nepohoda“, Nečasové zase vynalézavě říkali „osoba Darwin“ podle ulice, kde v Praze rodina bydlela.

„Příjezd osoby Nepohoda, poté sledování ukončeno,“ napsali například v říjnu do svého záznamu rozvědčíci. Jindy se třeba zabývali tím, co si Nečasová pořídila. „Nákup bot v obchodním centru Nový Smíchov osobou Darwin,“ zaznamenali agenti.

Nahrávky odposlechů bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové)Video: Novinky

Ani v jednom ze čtených dokumentů není byť jen malá zmínka o nějakém ohrožení Nečase, jeho ženy či dětí. Přitom právě na tom staví obžalovaní bývalí šéfové tajné služby svou obhajobu, tedy že fakticky z popudu premiéra chránili jeho rodinu.

Občas nepříliš utajeně, protože minimálně třikrát si jejich auta s posádkou všimli lidé v okolí domu. Někteří se dokonce rozvědčíků přímo ptali, co tam pohledávají a zda nejsou „kriminální živly“, jedna žena si zase auto zpravodajců fotila, takže museli změnit vůz, jindy rovnou „kvůli riziku dekonspirace“ sledování v daný den předčasně ukončit.

Příliš také rozvědčíci nezabodovali hned v prvních dnech akce v říjnu 2012, když několik hodin sledovali úplně jinou osobu, kterou si s Nečasovou spletli. Byla to její sousedka.

Výsledek dvoutýdenního údajného „kontrasledování“ Nečasové, jak o něm obžalovaní hovoří, byl vskutku pozoruhodný.

Schůzky bez závad

„Objekt Darwin postupuje podle předem oznámeného scénáře. Nemá žádné závadové schůzky ani žádnou činnost, která by se vymykala běžným zvyklostem,“ uzavřeli rozvědčíci.

V tomto smyslu bylo tedy vše naprosto v pořádku, podle obžaloby však nikoli, protože státní zástupci tvrdí, že rozvědčíci postupovali nezákonně, když sledovali Nečasovou bez nařízení ministra obrany či vlády, a navíc na objednávku tehdejší milenky a nynější druhé manželky Petra Nečase Jany (Nagyové). Trojici bývalých zpravodajců i Nagyové hrozí za zneužití pravomocí až pětiletý trest.

Soud během úterního dopoledne stačil pustit i poslední odposlechy, které požadoval žalobce. Přestože záznamy obsahují tisíce hodin hovorů lidí kolem Nagyové, v soudní síni zazněl jen zlomek a stačil na to pouhý den a půlhodina z toho dalšího. Hlavní líčení se tak blíží k závěrečným řečem.

Reklama

Související články

Nečas: Žádné sledování neprobíhalo

Expremiér Petr Nečas ve středu dopoledne vypovídal u Obvodního soudu pro Prahu 1 v kauze zneužití vojenské tajné služby. Z toho je obžalovaná jeho manželka...

Výběr článků

Načítám