Hlavní obsah

„Jedu jak motorová myš, a ta čůza je doma,“ říká v odposleších Nagyová o Nečasové

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Bez obalu a v úplné nahotě ukázaly nahrávky odposlechů bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové) její nenávist vůči první ženě někdejšího předsedy vlády Petra Nečase (ODS) Radce. V telefonních hovorech plných vulgarit na ní nenechává nit suchou. Otevřeně se pustila i do Nečase, kterému bez obalu vmetla, že je primitiv.

Nahrávky odposlechů bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové (dříve Nagyové)Video: Novinky

 
Článek

Záznamy začal v pondělí pouštět Obvodní soud pro Prahu 1, který řeší obžalobu na Nagyovou kvůli zneužití Vojenského zpravodajství ke sledování několika lidí včetně právě Radky Nečasové. Samotného přehrávání se však hlavní obžalovaná osobně neúčastní, údajně kvůli zdravotním problémům.

Soudkyně zamítla námitky obhájců, kteří si stěžovali, že jde o osobní hovory, které nijak nesouvisí s obžalobou. Podle ní to dokresluje vztahy mezi obžalovanou a svědky či poškozenými a také motiv.

„(Radka) Nečasová je kráva, je to taková čůza...,“ hovoří v jednom z telefonátů ze září 2012 Nagyová se svou asistentkou o tehdejší ženě premiéra, kterou označuje za sobeckou.

„Jedu prostě jak motorová myš, a ta čůza je doma,“ říká o sobě a o Nečasové Nagyová, která tvrdí, že nese všechno na svých bedrech, především pak starost o premiéra a jeho pohodlí.

„To jsou prostě její opičárny, ta rodina,“ uvedla Nagyová opět ostře na adresu Nečasové, a podivovala se nad tím, že by rodina měla mít přednost.

Především pak Nagyové v řadě telefonátů vadí údajná nečinnost Radky Nečasové i skutečnost, že je v domácnosti, a navíc vytýká manželovi nákup nového oblečení, které si pořídil do práce, za větší částky, než prý nakupuje celá rodina oblečení za celý rok.

Chtěla ji poslat do práce

„Já bych ji seřezala, aby šla makat,“ nebrala si Nagyová servítky v dalším z hovorů ze září 2012 a o pár dnů později přidává na adresu Radky Nečasové další z mnoha vulgarismů: „Ona dělá úplné hovno.“

V pomlouvačných hovorech, často vedených s osobní asistentkou Nečase, Nagyová mimo jiné rovněž řeší možné scénáře, co se bude dít, až se provalí její vztah s Petrem Nečasem, a jak na to bude jeho první manželka reagovat.

„Ona je tak nabubřelá, že si nepřipouští, že on by si s někým něco začal,“ konstatovala v telefonu Nagyová a má obavy o to, co Radka Nečasová udělá jejímu milenci.

„Ona bude chtít holky (dcery) od něj odtrhnout, jako že první Vánoce bez nich, to pro něj bude peklo,“ nastínila Nagyová.

Jejími ostrými slovy a výroky v odposleších chce obžaloba soudu dokázat, že Nagyová nechala Radku Nečasovou na podzim 2012 nezákonně sledovat vojenskými rozvědčíky z ryze osobních důvodů, aby prý na ni něco našla, odloudila tak premiéra od rodiny a získala ho jen pro sebe. Za zneužití pravomoci úřední osoby jí a trojici bývalých šéfů Vojenského zpravodajství v čele s Ondrejem Páleníkem a Milanem Kovandou hrozí až pětileté tresty. Poslední dva jmenovaní se stejně jako Nečasová-Nagyová pondělního jednání neúčastní.

Nagyová Nečasovi: „Jsi primitiv“

V další části pouštěných odposlechů se pak soud dostal i k hovorům mezi Nagyovou a Nečasem. Ze dvou telefonátů, které zatím v jednací síni zazněly, jednoznačně vyplývá, kdo tehdy v mileneckém vztahu vládl, premiér to však nebyl.

„Na chlapa si hraj někde jinde než přede mnou, všude se za mě stydíš, vole. Já tady lítám jako kráva… ty seš normální primitiv… šikanuješ jenom mě. Doma držíš hubu a krok, vole, já tady dělám idiota,“ křičí v hovoru Nagyová na Nečase.

„Já tě nijak nešikanuju… Pracuju pro nás pro oba,“ brání se tichým, unaveným a zakřiknutým hlasem tehdejší první muž v zemi.

Nagyová ho kritizuje za to, že se prý za ni na veřejnosti stydí, ani ji nepochválí, či dokonce jí nepodá ruku.

„Děkuju, pane velkomožný, že za osm let společné práce jsi mi jednou podal ruku,“ napadá Nagyová předsedu vlády. Ten se jí opakovaně ptá, proč křičí.

„Já nemám kvůli tobě žádný kredit,“ stěžuje si pak Nagyová. Nečas odpovídá, že samozřejmě má, a ona na to reaguje slovy, že si ho musela vydřít sama prací pro Nečase, jehož opakovaně oslovuje „vole“, zatímco on ji „Jaňulko“.

Nagyová pak ke konci hovoru začne Nečase fakticky citově vydírat, když mu řekne, že se uvidí až za týden, a on se diví, když byli domluveni na víkend. „Nechci tě vidět, běž si za tou slepicí,“ tvrdě útočí šéfka kabinetu na svého milence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám