Hlavní obsah

Na přechodu ji s kočárkem srazil taxikář. Po nehodě jsem jako ve vězení, říká žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudovým způsobem zasáhl do života jedné rodiny bývalý taxikář Jakub Kalliontzis. Ten na přechodu pro chodce v Brně srazil matku vezoucí v kočárku desetiměsíční dceru. Matku vážně zranil, děvčátko sice nehodu přestálo bez zranění, ovšem po několika měsících se u něj objevila vážná autoimunitní choroba, jejímž spouštěčem může být stres.

Foto: Mapy.cz

Křižovatka ulic Vychodilova a Královopolská v Brně-Žabovřeskách

Článek

Matka má po vážném zranění hlavy těžké migrény, pronásledují ji noční můry, bojí se chodit ven. Péče o domácnost i malou sestru tak padla velkou měrou na její druhou patnáctiletou dceru. Muž, který havárii způsobil, dostal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti rok vězení s podmíněným odkladem na dva roky a nesmí třicet měsíců řídit. Trest mu potvrdil i Nejvyšší soud, kam se muž obrátil se snahou o mírnější trest s tím, že ženu jen přehlédl.

On se cítí, jako by byl tou obětí, ale to my jsme ve vězení už šestnáct měsíců
sražená žena

Novinky, které o případu už informovaly, se rozhodly zjistit, jak šestnáct měsíců po nehodě vypadá stav ženy, kterou taxikář se sedmnácti záznamy v kartě řidiče prostě „přehlédl“. Zatímco viník nehody si bude už brzy moct požádat o možnost řídit, žena a její dvě dcery si prochází peklem. Přitom večer, kdy k nehodě došlo, nic nenasvědčovalo tomu, že se jim život obrátí vzhůru nohama.

Uspávala v kočárku

„Dceři rostly zoubky a hodně plakala, nemohla spát. To v paneláku není dobrá situace. Proto jsem ji uspávala venku v kočárku. Už jsme se vraceli domů, nebyl žádný provoz. Vešla jsem na přechod a pak jsem uviděla světla. Auto se hrnulo přímo na nás. Jen jsem stačila natočit kočárek po směru jízdy auta a pak už byla jen tma,“ řekla Novinkám Kateřina. Její celé jméno redakce zná, vzhledem k tomu, že jde oběť trestného činu, ho ale neuvádí.

Smetl na přechodu ženu s kočárkem, trest odmítá

Krimi

Po nárazu utrpěla zlomeninu týlové kosti, krvácela do mozku. Po osmi dnech v nemocnici Kateřina umluvila lékaře, aby ji pustili domů, aby mohla být s dcerou. Tu v době nehody ještě kojila, což v nemocnici nebylo možné vzhledem k tomu, že každá ležela ve zcela jiném areálu nemocnice.

Po návratu domů Kateřina věřila, že až přejde fyzická bolest, bude vše jako dřív. „Nejdřív to byla šílená euforie, že jsme zase spolu. Říkala jsem si, že kosti srostou, bolest zmizí. Jenže celé léto jsme byly zavřené doma kvůli mému stavu. Pak se mi stalo, že když jsme byly venku a začalo se stmívat, úplně jsem zamrzla a nemohla se hýbat,“ vypráví a je vidět, že bojuje sama se sebou, aby nezačala plakat.

Kateřině se rozjely silné migrény, při nichž není schopná vůbec fungovat. „Dopadlo to na moji patnáctiletou dceru, která mladší Mariánce dělala náhradní mámu. K tomu si musela najít brigádu, abychom to zvládly,“ posteskla si.

Aby ran osudu nebylo málo, Mariánce lékaři diagnostikovali juvenilní idiopatickou artritidu. „Je to nemoc poškozující klouby. Měla chemoterapii, teď je na biologické léčbě. Má prášky proti bolesti, k tomu kortikoidy. Hrozí i poškození rohovek a slepota. Biologická léčba by tomu měla zabránit,“ doufá Kateřina.

Chodce s kočárkem smetla na přechodu v Jihlavě dodávka, řidič je vůbec nezaregistroval

Krimi

Kateřina musela rezignovat i na návrat do práce. Nedokáže se soustředit, Mariánka zase nemůže kvůli nemoci fungovat v dětském kolektivu. Kateřina kvůli nepozornosti navíc přehlédla datum prvního soudního jednání s řidičem a přišla tak o možnost žádat o odškodné. Zbývá ji civilní žaloba, ale na advokáta či lékařské posudky nemá prostředky. Musela se i přestěhovat, řidič totiž bydlel ve stejném paneláku.

Prý chtěl pomáhat

„Nevnímám žádnou spravedlnost. On se cítí, jako by byl tou obětí, ale to my jsme ve vězení už šestnáct měsíců. Nemůžu se nikam pohnout, padly všechny moje úspory, nedokážu pořádně fungovat s dcerou. Jeho omluva ve stylu - nedokážu si to vysvětlit, neviděl jsem vás - mi přijde, jak kdyby do nás vrazil vozíkem v obchodě. Sliboval různou pomoc, ale dceři nepřinesl ani blbýho plyšáka. A když se obrátím o pomoc na stát, tak jsme čekali půl roku na příspěvek na bydlení,“ těžce ze sebe soukala Kateřina.

Reportér Novinek o vyjádření požádal i řidiče. „Vůbec jsem ji neviděl, a to mám za ty roky vycvičené periferní vidění. Uviděl jsem ji, až když ležela vedle auta, byl to otřesný pocit, to nikomu nepřeju. Přišel jsem o řidičák, skončil jsem na Úřadu práce, sáhl jsem si na dno. Byla to moje vina. Bohužel se to stalo. Trest ale vnímám jako nepřiměřený,“ řekl Kalliontzis do telefonu.

„Pomohl jsem jí, dostala peníze z mého povinného ručení, nabídl jsem ji úplně cokoli, chtěla pomoct s koupelnou. Nestavěl jsem se k tomu jako zm*d. Ale ona přestala komunikovat, nabízel jsem jí pomoc, ona to u soudu popřela. Já bych uvítal jakýkoli jiný trest,“ dodal řidič.

Řidič v Brně srazil v noci na přechodu ženu s dítětem v kočárku

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám