Hlavní obsah

Smetl na přechodu ženu s kočárkem, trest odmítá

– Brno

Celoživotní následky hrozí ženě, která přecházela s kočárkem po přechodu, kde ji srazil taxikář. Muž nejprve bezohledný způsob jízdy přiznal, když si ale u soudu vyslechl trest, otočil a začal tvrdit, že matku s kočárkem přehlédl.

Foto: Mapy.cz

Křižovatka ulic Vychodilova a Královopolská v Brně-Žabovřeskách

Článek

K nehodě došlo – podle rozsudku, který má Právo k dispozici – loni v polovině května na křižovatce brněnských ulic Vychodilova a Královopolská.

Bylo hodinu před půlnocí, semafory už byly vypnuté a taxikář vyjížděl z vedlejší ulice. Po přechodu v tu chvíli šla žena vezoucí v kočárku svoji malou dceru. Taxikář smetl jak matku, tak kočárek.

Výčet zranění, která žena utrpěla, je dlouhý. Mezi nejtěžší patří krvácení do mozku a zlomeniny lebních kostí. Zraněná musela dva měsíce nosit pevný krční límec a dle vyjádření lékařů není vyloučeno, že vzhledem k poranění mozku bude mít i trvalé následky. Dítě v kočárku vyvázlo „jen“ s pohmožděnou hlavičkou bez dalších následků.

Řidič v Brně srazil v noci na přechodu ženu s dítětem v kočárku

Krimi

Taxikář před brněnským městským soudem takzvaně prohlásil svou vinu, což znamená, že uznal, že čin spáchal, a souhlasil s právní kvalifikací těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Poté, co si vyslechl roční trest vězení s podmíněným odkladem na dva roky společně se zákazem řízení na dva a půl roku, podal odvolání. V něm napadl jak vinu, tak trest s tím, že skutek byl nesprávně kvalifikován.

Nezodpovědný řidič

„K nehodě došlo čistě proto, že přehlédl poškozenou. Tvrzení soudu, že svým způsobem jízdy ohrozil chodce přecházející pozemní komunikaci po přechodu pro chodce, absolutně neodpovídá provedenému dokazování. Trest, který mu byl uložen, je mimořádně přísný,“ napsal do odvolání řidičův obhájce.

Taxikář pak navrhl, že by mohlo stačit podmíněné zastavení trestního stíhání, a dodal, že přece řidičský průkaz potřebuje ke své práci.

U odvolacího senátu brněnského krajského soudu v čele s Hanou Kleinovou ale s takovou argumentací narazil.

Chodce s kočárkem smetla na přechodu v Jihlavě dodávka, řidič je vůbec nezaregistroval

Krimi

Soudci taxikáři vzkázali, že po řádném poučení prohlásil vinu, a proto se jeho námitkami v tomto směru nebudou vůbec zabývat.

Muž nepochodil ani se stesky nad trestem. Podle odvolacího senátu vůbec nepřipadalo v úvahu podmíněné zastavení trestního stíhání i s ohledem na to, že muž má v kartě řidiče už sedmnáct záznamů.

„Obžalovaný je velmi nezodpovědný řidič. Hrozilo mu odnětí svobody až na čtyři roky. Byl mu uložen trest odnětí svobody v první čtvrtině sazby a podmíněně odložen na krátkou zkušební dobu. Takto uložený trest je trestem velmi mírným. Dále byl uložen zákaz řízení motorových vozidel při čtvrtině zákonné trestní sazby. I to je s ohledem na osobu obžalovaného trestem velmi mírným,“ smetli odvolání soudci ze stolu.

Senior srazil autem ženu s kočárkem. Naměřili mu přes tři promile

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám