Hlavní obsah

Na horníka v Karviné spadl kilometr pod zemí strop štoly

– Karviná • Aktualizováno

Dvaatřicetiletý horník zahynul ve středu okolo páté hodiny odpolední v závodě ČSA Dolu Karviná. Podle mluvčího OKD Vladislava Sobola na něj spadla ze stropu štoly hornina.

Článek

Neštěstí se stalo v hloubce asi jednoho kilometru pod zemí, krátce před 17. hodinou. Muž pracoval pro společnost Carbokov, která dodává OKD uhlí.

Příčiny tragédie vyšetřuje komise expertů, v níž jsou mimo zástupců Obvodního báňského úřadu v Ostravě například i odboráři a vedení Dolu Karviná i společnosti OKD.

Letos jde ve společnosti o druhý smrtelný úraz, loni jich bylo sedm. Podle Sobola se však celkový počet úrazů v prvním pololetí meziročně snížil o pětinu. Do všech dolů se totiž loni začaly instalovat modernější technologie.

Výběr důlních neštěstí v Česku s oběťmi na životech za posledních pět let:
11. března 2004 - Sedm horníků, pět Poláků a dva Češi, zahynulo při důlním otřesu na dole Lazy na Karvinsku. V okamžiku otřesu bylo na místě 11 horníků, čtyřem se podařilo dostat na povrch, přičemž dva z nich byli lehce zraněni.
13. srpna 2004 - Dva horníci se udusili v podzemí Dolu Doubrava na Karvinsku. Společně vešli do míst, kde kvůli výpadku elektrického proudu přestaly fungovat ventilátory.
7. června 2005 - V podzemí Dolu Darkov na Karvinsku zemřeli dva horníci, které v hloubce 770 metrů zavalila hornina.
26. září 2006 - Zahynul jedenapadesátiletý dělník Mostecké uhelné společnosti, kterého zachytil pásový dopravník.
10. července 2008 - Dva důlní záchranáři zemřeli při práci v podzemí Dolu Darkov, když připravovali odstranění porubu v šachtě 9. květen.
23. listopadu 2008 - Při důlním otřesu na závodu Důl Karviná zahynuli v noci dva horníci. Další tři utrpěli lehká zranění. Všichni ostatní pracovníci dolu byli evakuováni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám