Hlavní obsah

Myslel jsem, že je to normální. Johny z Rumunska je u soudu kvůli nevěstinci a znásilnění na jihu Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obžalobě z obchodu s lidmi, kuplířství, znásilnění i nedovoleného ozbrojování čelí u Krajského soudu v Českých Budějovicích 37letý Mihai Ioan Tanu Völkl z Rumunska, kterému přezdívají Johny. Na kuplířství se s ním pak podle státní zástupkyně podílela jeho manželka Aurelie.

Mihai Ioan Tanu Völkl a Aurelie Völklová se svými obhájci u Krajského soudu v Českých Budějovicích.Video: Pavel Orholz , Novinky

 
Článek

Žalobkyně Daniela Přibylová klade 37letému muži, který přišel z Rumunska do České republiky před 17lety, za vinu, že od ledna 2018 do června 2021 s přestávkou kvůli covidovým opatřením vedl nevěstinec Casanova v Českých Velenicích.

„Najímal a sjednával dívky zejména z Rumunska k vykonávání prostituce. V nočním klubu jim sjednával ubytování a staral se o to, aby tam byl stále dostatečný počet dívek pro provozování prostituce,“ uvedla v obžalobě Přibylová. Za kuplířství je pak obžalovaná i manželka Völkla Aurelie, která v klubu pracovala jako barmanka. Celkem si tak oba měli přijít na více než jeden a půl milionu korun.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Mihai Ioan Tanu Völkl (druhý zleva) a Aurelie Völklová se svými obhájci u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Völkl u soudu uvedl, že mu přezdívají Johny. Postěžoval si, že z nočního klubu neměl žádný zisk, a dokonce se jej snažil prodat v inzerátu. Prý ani nevěděl, že dělá něco protizákonného. „Viděl jsem ve Velenicích deset bordelů a myslel jsem si, že je to normální. Přišli policisté a nic neříkali. Dívky se sháněly samy, tedy jedna kontaktovala druhou. Každá z nich má pasáka, nemůžete nic. Pasáci ti vydělávají, ti by měli stát tady,“ popisoval muž svou zkušenost. Tvrdil, že v klubu byl maximálně desetkrát a provozovala jej hlavně jeho známá prostitutka.

Jednu dvacetiletou dívku však měl podle státní zástupkyně Johny 17. ledna 2020 znásilnit. Překvapil prý dívku ve spánku a pak jí zacpal ústa, aby nebyl slyšet její křik. Nakonec ji poslal pracovat dolů na bar. „Proč bych znásilňoval prostitutku, která pracovala v podniku,“ prohlásil muž na svou obhajobu. Podle něho nebyl 17. ledna ani v České republice, ale odjel do Francie. S dívkou se prý pohádal kvůli drogám.

Sháněla nezletilé prostitutce kšefty, dostala 3,5 roku

Krimi

Obžalovaný se rozplakal, když kritizoval své krajany

Völkl také zmínil, že veškeré ztráty z nočního klubu doplácel ze svého podnikání v lesnictví.

To však je další rozsáhlá součást obžaloby, podle které dovážel dělníky z Rumunska, pracovali v lese dvanáct hodin, šest dní v týdnu a dostávali jen tisíc nebo patnáct set korun na jídlo týdně. Navíc je měl držet v nedůstojných podmínkách. „Od roku 2016 do roku 2017 organizoval na území Rumunska nábor lesních dělníků, kterým sliboval zajištění práce v těžbě dřeva za denní mzdu sto až dvě stě eur. Přitom využil jejich nepříznivých ekonomických a sociálních podmínek i situace,“ konstatovala Přibylová.

Dělníci mu prý za cestu dlužili sto eur a byli mu tak zavázáni. Poskytl jim pouze ubytování v dřevěném objektu bez vody i sociálního zařízení. V malé místnosti se tísnilo několik osob a běhaly tam i myši. Nejméně jednomu z dělníků pak odebral i průkaz totožnosti a odmítal mu ho vrátit.

Obžalovaný však i v tomto případě vinu odmítá. Když mluvil o svých krajanech, kteří jsou v tomto případě i svědky, rozbrečel se. „Řeknu vám na rovinu, že mám těch Rumunů plný zuby. Mám kvůli nim jenom problémy. Žili vedle nás, ale radši jsem koupil barák, aby mi dali pokoj. Neuměj se chovat, jsou prostě líný. Říkal jsem, jste v Česku a musíte respektovat Českou republiku,“ vzlykal u soudu Johny.

Prostitutky pendlovaly mezi Ostravou a Finskem, policie obvinila osm lidí z kuplířství

Krimi

Uvedl také, že žádné dělníky z Rumunska nevozil, přicházeli prý sami s prosbou o práci. Platil jim prý 165 korun za kubík vytěženého dřeva. „Měli luxusní ubytování a každý si mohl zaplatit i vlastní bydlení. Spousta z nich mluví česky. Chovají se tak, že všechno zničí. Chlastali a často vůbec nepracovali, zůstali do tří doma,“ zlobil se Johny. Ten na živnostenský list pracoval pro české dřevařské společnosti a vydělal si za čtyři roky podle obžaloby téměř deset milionů korun.

Völklovi hrozí za obchodování s lidmi, kuplířství, znásilnění i nedovolené ozbrojování až dvanáct let vězení, jeho ženě Aurelii za trestný čin kuplířství až osm let vězení. Soudní jednání bude pokračovat v pátek.

Andrew Tate oficiálně obviněn ze znásilnění a obchodování s lidmi

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Krajský soud v Českých Budějovicích

Výběr článků

Načítám