Hlavní obsah

Muži hrozí za antisemitské texty úřadům a výhrůžky popravou až 15 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze v pondělí začal projednávat případ Pavla Rusa obžalovaného z podpory terorismu a dalších šesti trestných činů. Podle spisu měl rozesílat institucím a úřadům desítky dokumentů s protižidovskou rétorikou, v nichž mimo jiné vyhrožoval smrtí státním zástupcům či soudcům.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obžalovaný Pavel Rus u Městského soudu v Praze

Článek

Muži hrozí až 15 let vězení. Stíhání za pomoc při trestné činnosti čelí i Rusova manželka Ivana Timová.

Pětačtyřicetiletý IT specialista z Prahy Rus spáchal podle státního zástupce Martina Bílého vedle podpory terorismu také vyhrožování teroristickým trestným činem, vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a rovněž na úřední osobu, podněcování k nenávisti vůči skupině osob, schvalování a ospravedlňování genocidia a také křivé obvinění.

„S obžalobou nesouhlasím, tak jak je tam popisovaný ten skutek. Zcela zásadním způsobem nesouhlasím ani s právní kvalifikací. Orgány činné v trestním řízení lžou a podvádějí,“ prohlásil Rus, který si do jednací síně přinesl dvě igelitové tašky nadité písemnostmi a poznámkami.

Muž z Náchodska vypěstoval a prodal půl tuny marihuany do Polska, dostal 11 let vězení

Krimi

Hrozby odbojovým soudem a popravou

Jeho o 15 let mladší manželka, která je veterinářkou na rodičovské dovolené, naopak přiznala vinu a se státním zástupcem se dohodla na výši svého trestu. Obsah dohody zatím není znám, soud o jejím schválení rozhodne v lednu.

Obžaloba tvrdí, že Rus začal v dubnu 2021 rozesílat institucím nejrůznější elektronická podání v textové i obrazové podobě. Poukazoval v nich na existenci domnělé zločinné skupiny židovského původu, v níž podle něj působí i „židovští státní zástupci“.

Tvrdil, že „Prozatímní odbojová rada českých a moravských zemí“ vykoná na konkrétních soudcích, státních zástupcích a policistech popravy stětím na základě již vydaných rozsudků „revolučního odbojového soudu“. Hrozil také bojovými operacemi jednotek se záměrem změnit demokratické uspořádání a ústavní zřízení státu.

KOMENTÁŘ: Demonstrace za Palestinu? „Starý dobrý“ antisemitismus – Alex Švamberk

Komentáře

Adresáty textů se staly nejen soudy a státní zastupitelství po celém Česku, ale také obecní úřady měst, školy od mateřských až po univerzity, Bezpečnostní informační služba, Národní bezpečnostní úřad, policejní centrála nebo Úřad průmyslového vlastnictví.

„Vládnoucí mafie vydává rozkazy k popravám příslušníků skutečné politické opozice. Tyto popravy jsou následně vykonávány státními orgány. Celá země je poseta mrtvolami zrůdné mafie,“ napsal autor.

„Židovská mafie ovládá český stát, mají podporu sionistického státního aparátu státu Izrael, který řídí českou politiku a výrobu a distribuci českých zbraní, a tito zločinci na území jakoby českého státu mají podporu Mosad,“ pokračoval jindy. „Kradou jako straky, lžou jako nestvůry z vesmíru,“ dodal.

Žák hrozil třem školám v Moravských Budějovicích bombou. Dopadli ho za pár dní

Krimi

Veškeré texty, obrázky a koláže s nenávistným, antisemitským a výhrůžným obsahem byly dostupné na webu, který si podle obžaloby založil právě Rus. Při výpovědi na policii pak muž později podle státního zástupce křivě obvinil svého vyšetřujícího policistu z toho, že se v oboře Hvězda pokusil zastřelit Rusa, jeho manželku a novorozené dítě.

Pět let za ublížení matce, která pak zemřela

Znalci, kteří na žádost vyšetřovatelů zkoumali Rusovo duševní zdraví, dospěli podle informací ČTK k názoru, že muž je příčetný. Na výsledek soudního procesu čeká ve vazbě. Na jeho výslech zatím nedošlo.

Dopolední část jednání totiž zabralo čtení obsáhlé obžaloby a odpoledne soud vyslýchal Timovou. Žena uvedla, že manželovo původně standardní chování se dramaticky proměnilo v souvislosti s jeho prvním trestním stíháním.

V aktuálním trestním řízení navrhuje státní zástupce Rusovi osm let odnětí svobody. Krajský soud v Praze Rusa už dříve potrestal pěti lety vězení za to, že ublížil na zdraví vlastní matce. Žena zemřela. Verdikt není pravomocný.

Palestinský slogan „Od řeky až k moři“ může být trestný, upozornil nejvyšší žalobce

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám