Hlavní obsah

Muž z Opavska snědl bagetu a croissant, vypil pivo a z mrazáků vyházel nanuky. Dostal dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až u Nejvyššího soudu se snažil zvrátit svůj trest muž, který se vloupal do prodejny ve Vítkově na Opavsku, kde snědl bagetu a croissant, nakousl několik sýrů, vypil pivo a limonádu a pak vyházel zmrzliny z mrazicího boxu, který navíc rozbil. Soudy mu napařily dva roky vězení, což muž rozporoval s tím, že před incidentem dostal ránu do hlavy, a proto by se na něj mělo hledět jako na nepříčetného. Nejvyšší soud ale jeho stesky nevyslyšel.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

K činu došlo loni na konci září. Muž se v noci vlámal ve Vítkově do místního obchodu, kde nejenže začal hodovat, ale také rozbíjel vybavení včetně mrazicího boxu.

Soudy jej jako recidivistu potrestaly dvěma lety vězení. Muž marně namítal, že byl v „nepříčetném afektivním stavu“, neboť o chvíli dříve se pohádal v místním lokále a při potyčce dostal pár ran do hlavy.

V dovolání tvrdil, že jej soudy měly nechat znalecky zkoumat.

„Doznal se, jeho úsudek však byl ovlivněn údery do hlavy. Do prodejny nešel s úmyslem krást, tedy něco si odnést, zboží a vybavení poškodil právě proto, že utržil rány do hlavy,“ napsal do dovolání jeho advokát s tím, že muž nemá být souzen za krádež, neboť z obchodu nic neodnesl.

Rozporoval také to, že má platit škodu za tisícovku zničených nanuků, a tvrdil, že tolik se jich do mrazáku určitě nevešlo.

Senát Nejvyššího soudu v čele s Petrem Šabatou ale námitkám nepopřál sluchu.

„Ačkoli obviněný popisuje své jednání jako jednání afekt, amok, podle záznamů kamerového systému z prodejny a jeho jednání po zadržení, kdy vypovídal o svém jednání zcela srozumitelně, k jednání se přiznal, stejně jako ke konzumaci alkoholu a užití marihuany, se nejeví ničeho, co by poukazovalo na to, že by jeho jednání bylo ovlivněno duševní poruchou,“ napsali soudci s tím, že muž navíc po zadržení absolvoval vyšetření CT, které neodhalilo žádné poranění mozku.

„Skutečnost, že si obviněný z prodejny technicky vzato ničeho neodnesl, není v projednávané věci rozhodná. Rozhodná je zde skutečnost, jak s věcmi v prodejně naložil, kdy je zcela zřejmé, že část zboží a zařízení prodejny zničil či poničil, část si přivlastnil a naložil s nimi jako s vlastními, kdy tyto zkonzumoval,“ dodali soudci.

Mám v hlavě šelmu, řekl obžalovaný z těžkého ublížení na zdraví. Dostal 11,5 roku

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám