Hlavní obsah

Muž z Brněnska zastřelil podle obžaloby v Tatrách dva medvědy. Soud chce další důkazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dva medvědy hnědé má podle obžaloby na svědomí Marek Hanák z Brněnska. Oba měl bez povolení střelit na Slovensku v Tatrách. Státní zástupce mu navíc klade za vinu, že měl trofeje ze zvířat v rozporu se zákonem doma, a navíc prý nelegálně nakoupil tlumiče ke zbraním. Okresní soud muže už potrestal podmínkou, podle názoru odvolacího brněnského krajského soudu ale není jasné, za jakých okolností byli chlupáči skoleni, proto trest zrušil a nařídil nové projednání.

Obžalovaný Marek Hanák u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Okresní soud Brno-venkov Hanáka potrestal za nedovolené ozbrojování, pytláctví a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy dvouletým trestem s podmíněným odkladem na 40 měsíců, k tomu jej navíc zavázal zaplatit slovenskému státu škodu ve výši téměř 550 tisíc korun.

Medvěd na Slovensku zaútočil na myslivce

Evropa

Muž se ale s verdiktem nesmířil a podal odvolání. „První medvěd byl střelen v roce 2010 a jediným důkazem je fotka klienta, který u střeleného medvěda klečí. A z toho soud dovodil, že byl střelcem. Taková fotka ale nemůže sloužit k odsouzení, soud si ani nezjistil, zda byl medvěd střelen legálně, či nikoli. Podobně tomu bylo i u druhého medvěda,“ prohlásil Hanákův obhájce.

Foto: petr, Právo

Obžalovaný Marek Hanák

Kromě údajně nelegálního lovu ještě státní zastupitelství muže stíhá za nákup 21 tlumičů, na které v době nákupu legislativa pohlížela jako na zakázané doplňky zbraně. Nyní už je ale zákon mírnější.

„Tlumiče jsem objednal proto, abych zjistil jejich konstrukci a výrobu. Sloužily mi jako vzorky pro zjištění funkčnosti, při tom jsem je demontoval a zničil. Nikde jsem je nabízel ani neprodával. Teď tlumiče vyrábím pod svou značkou,“ vysvětloval Hanák. Jeden tlumič ovšem prodal policistovi – agentovi.

Medvěda u Brandýsa nenašli, pátrání skončilo

Krimi

Odvolací trestní senát v čele s Halinou Černou nakonec rozhodl vrátit případ na začátek. „Soud prvního stupně pochybil, je zde nesprávná právní kvalifikace a také dokazování se jeví jako neúplné, pročež je rozsudek předčasný. U medvědů soud částečně přisvědčil obhajobě, že jsou pochybnosti, zda se jednalo o pytláctví, nebo legální odstřel. V tomto směru musí soud doplnit dokazování,“ prohlásila Černá. Případ se tak vrací k okresnímu soudu Brno-venkov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám