Hlavní obsah

Muž se o syna nikdy nestaral, teď ho čeká soud za pokus vraždy. „Dejme tomu vztahu ještě šanci,“ udivila justice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Ve kterém momentě by měl otec přijít o rodičovskou odpovědnost k synovi? Třeba pokud se o něj nikdy nezajímal, neplatil na něj a syn ho vůbec nezná? Ostatně jak by taky mohl, protože otec roky seděl ve vězení a nyní je ve vazbě, kde čeká na soud za pokus vraždy? Podle soudů by měl ale recidivista ještě dostat šanci si vztah se synem vybudovat. Takovému názoru řekl ne až Nejvyšší soud.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh na zbavení rodičovské odpovědnosti podalo státní zastupitelství. Okresní soud sice uznal, že chlapec jako svého otce bere matčina přítele a biologického otce vůbec nezná, ovšem nezájem ze strany biologického otce prý nepůsobí matce ani synovi žádné komplikace.

Navíc by se k takovému zásahu měl vyjádřit i sám syn, který ale pravdu o svém biologickém otci neví.

Odvolací krajský soud k tomu přidal, že by otec mohl mít o syna zájem. Sice se nestaral ani neplatil, ovšem podle soudu mu v tom bránily objektivní okolnosti.

Syny nutil jíst psí konzervy a mlátil je. Vrchní soud mu snížil trest, týrání prý nebylo těžké

Krimi

„Od července 2015 do ledna 2021 vykonával trest odnětí svobody a od ledna 2022 je ve vazbě,“ zhodnotil to soud s tím, že v mezidobí mezi propuštěním z vězení a vzetím do vazby bylo jisté časové okno, ovšem to mohl otec podle soudu těžko využít, když o jeho existenci nemá syn vůbec ponětí.

Státní zastupitelství nakonec podalo dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Rodiče nezletilého nikdy nežili ve společné domácnosti, matka nezletilého vychovávala sama. V dubnu 2016 si našla partnera, který se o nezletilého stará jako o vlastního, nezletilý ho bere jako otce. Vyrůstá v úplné rodině a o existenci biologického otce neví,“ popsal senát v čele s Lubomírem Ptáčkem celou situaci.

Soud musí znovu rozhodnout

Pak rozhodl, že je namístě předchozí soudní rozhodnutí zrušit. „Otec závažným způsobem zanedbává rodičovskou odpovědnost, prakticky od narození nezletilého řádně neplní rodičovské povinnosti, ale ani nerealizuje svá rodičovská práva,“ konstatovali soudci.

„Měl-li odvolací soud za to, že změna v přístupu otce je reálná a vážně míněná, ačkoli se skutková zjištění pro takový závěr ze spisu nepodávají, bylo namístě posoudit, zda to může převážit nad negativním chováním otce v minulosti,“ uvedli soudci.

Případ se po zásahu Nejvyššího soudu vrací zpět k okresnímu soudu, který musí znovu rozhodnout. V úvahu má vzít mimo jiné to, nakolik dosavadní způsob života otce umožňuje reálně řádný výkon rodičovských práv a navázání vztahu se synem.

Půlročního syna si vzal jako rukojmí. Pro muže z Plzně chce žalobce pět let vězení

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám