Hlavní obsah

Syny nutil jíst psí konzervy a mlátil je. Vrchní soud mu snížil trest, týrání prý nebylo těžké

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky krutě trýznil své dva nezletilé syny. Když se to provalilo, skončil u brněnského krajského soudu a ten ho loni v listopadu za týrání svěřené osoby a pokus těžkého ublížení na zdraví poslal na osm let za mříže. Muži z Bratislavy, žijícímu v místní části Brna, Černých Polích, se to však nelíbilo. Prý nic neudělal, a tak se odvolal. Požadoval zproštění obžaloby nebo vrácení věci soudu prvního stupně. Vrchní soud v Olomouci mu ve čtvrtek o tři roky trest snížil.

Otec tyran u souduVideo: Petr Marek, Novinky

 
Článek

„Nebylo dostatečně prokázáno, že intenzita útoků byla taková, aby mohl dětem způsobit těžkou újmu na zdraví. Proto jsme změnili právní kvalifikaci. Zůstalo jen dlouhotrvající, hrubé týrání synů, kterým sice způsobil fyzickou i psychickou újmu, ale to lze charakterizovat jen jako prosté ublížení na zdraví,“ vysvětlil předseda senátu olomouckého vrchního soudu Libor Losa.

Pětiletý trest v sazbě od dvou do osmi let označil za přiměřený. Sazba v případě těžké újmy na zdraví činila osm až dvanáct let.

„S verdiktem nesouhlasím. Zvážím dovolání k Nejvyššímu soudu,“ řekla Novinkám bez dalších podrobností žalobkyně.

Foto: Petr Marek, Novinky

Obžalovaný u olomouckého vrchního soudu

Chlapcům z Brna začaly krušné časy poté, co jejich matka odešla „za lepším“ na Slovensko. Otec to neunesl a zlost si začal vybíjet na dětech, hochům v té době bylo pět a šest let. Ze života jim udělal doslova peklo. Choval se k nim hůře než ke zvířatům.

Vše trvalo zřejmě dva roky, nejméně ale od září 2020 do srpna 2021. Fyzicky je trestal i za drobné prohřešky, prakticky za cokoliv. Sprostě jim nadával, mučil je hladem, nutil je jíst psí konzervy. Museli také dělat dřepy s knihami na natažených rukou. Házel je na sloup, kopal je, tahal za vlasy, bil vařečkou, mlátil násadou od paličky na maso, pálil cigaretami.

Bráškové po brutálních útocích táty končívali v nemocnici. Oběma, jak vyplynulo u soudů, zlomil ruce, mladšímu i nárt na noze, rozbil jim také hlavu, obličej.

Na sadistické počínání otce se přišlo náhodou v srpnu 2021. Tehdy se starší z hochů, hladový prvňáček, rozhodl ukrást v prodejně potravin jídlo, aby hoši po třech dnech, kdy nedostali najíst, zahnali hlad. Když rozbil výlohu obchodu, který se nacházel blízko od domu, kde bydleli, chytili ho, policie si všimla známek týrání a případ začala řešit. Lékaři pak u obou chlapců odhalili četná poranění, podvýživu a chudokrevnost.

Obžalovaný vinu odmítl. Připustil, že chlapce trestal, ale jen mírně. Přiznal pouze bití vařečkou. Surovosti má podle něj na svědomí především jeho bratr, který odcestoval údajně na Kypr. K soudu nikdy nedorazil. Nepodařilo se ho předvolat. Tvrdil také, že děti týrala i jeho družka a některá zranění jsou prý výsledkem vzájemných bitek chlapců.

Klíčové pro odsouzení byly výpovědi obou hochů. Podle znalců popisy činů nijak nezkreslili, skutečně je prožili, posudky také potvrdily fyzickou a psychickou újmu bratrů. Důležité byly i výpovědi svědků, pedagogů, kteří si všimli, že starší z chlapců nenosí do školy svačiny. Časem je bral spolužákům a ti mu je občas sami z domu i nosili. Nyní chlapci žijí v dětském domově. Rodiče o ně nejeví sebemenší zájem.

Agresivní alkoholik mlátil malé děti. Soud byl na něj hodný

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám