Hlavní obsah

Muž poslal příbuznému do vazby padělky známek. Hrozí mu vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Kuriózní případ, ve kterém se potkaly paragrafy trestního zákoníku a obor věnující se známkám filatelie, řešili kriminalisté ve věznici v Liberci. Dozorci při kontrole korespondence muže drženého ve vazbě narazili na padělky poštovních známek. Posílal je jeho příbuzný, který pak vyšetřovatelům vysvětloval, že chtěl udělat muži radost, aby mohl rozesílat dopisy.

Foto: Policie ČR

Muž poslal příbuznému do vazby celkem 153 padělků známek

Článek

Zatímco obvykle se do káznic pašují drogy nebo mobilní telefony, tentokrát měli policisté v Liberci na stole případ značně odlišný.

Kriminalisté v lednu začali rozplétat podezření poté, kdy jim dozorci z vazební věznice dali vědět, že při kontrole korespondence určené vazebně stíhanému muži našli kromě psacích potřeb také 15 aršíků poštovních známek s vánočním motivem, které již na první pohled vypadaly jako padělky.

„Více zdařilé pak byly tři falešné poštovní vánoční známky nalepené na samotném balíčku, který Česká pošta přijala bez námitek do přepravy, a známky, kterými odesílatel opatřil deset dopisních obálek, jež byly součástí zásilky,“ informovala ve čtvrtek o případu mluvčí policie Ivana Baláková.

Čilý byznys v nejstřeženější věznici. Do Valdic mířily drogy, mobily i léky

Krimi

Stopy přivedly vyšetřovatele na Českolipsko, kde se jim nakonec podle Balákové pod tíhou důkazů přiznal k padělání známek 40letý muž.

„Vyrobil jich celkem 153 kusů, přičemž hodnota podobné známky tehdy činila 23 korun. Svůj čin vysvětlil tím, že chtěl svému příbuznému, kterého má rád, udělat radost a umožnit mu, aby mohl z věznice posílat dopisy. Mělo se prý jednat o překvapení pro obviněného,“ zmínila mluvčí.

Celkem činila hodnota známek zhruba 3500 korun. Muž je podezřelý z padělání a pozměnění známek, za což mu hrozí až roční vězení.

Zatímco u některých jiných trestných činů existuje při způsobené škodě hranice, kdy se do 10 tisíc korun může jednat o přestupek, u padělání tomu tak není.

Foto: Policie ČR

Padělky známek posílal muž svému příbuznému do vazby v Liberci.

Co se týče samotné kontroly korespondence ve věznicích, konkrétně u obviněných lidí, které poslal soud do vazby, jí podléhá i obsah psaní v případech, kdy je důvodem vazby obava, že trestně stíhaný bude mařit vyšetřování.

Kontrola je ale nepřípustná u korespondence mezi obviněným a jeho obhájcem, státními úřady či diplomatickou misí a organizacemi řešícími podněty kolem ochrany lidských práv.

Výrobce drog z Domažlicka nenastoupil do vězení. Když si pro něj přišli, vařil drogy

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Ve valdické věznici kvetl drogový byznys

Cílovou stanicí pravidelných dodávek drog se nedávno stala věznice ve Valdicích u Jičína. Policisté nyní obvinili patnáct osob, z nichž sedm se podílelo na...

Výběr článků

Načítám