Hlavní obsah

Čilý byznys v nejstřeženější věznici. Do Valdic mířily drogy, mobily i léky

Valdice

Dodávky desítek gramů povzbuzující drogy pervitin a stovek kusů různých léků, vše organizováno mobilními telefony zevnitř káznice. Tak vypadal podle vyšetřovatelů byznys vězňů v nejstřeženějším nápravném zařízení v Česku ve Valdicích na Jičínsku v Královéhradeckém kraji. Drogy měly podle vyšetřovatelů putovat do věznice zejména v balících s tabákem.

Pašování drog do věznice ve ValdicíchVideo: Policie ČR

 
Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí hradecké krajské policie Eliška Majerová, podle ní se podařilo odhalit obchodování organizované šesti lidmi.

Pěstírny konopí, kokain i extáze. Olomoucký soud potvrdil gangu tresty vězení

Krimi

„Od května loňského roku se kriminalisté zaměřili na zásilky směřující do věznice Valdice. Výsledkem několikaměsíční práce je stíhání tří žen ve věku 32, 33 a 61 let a tří mužů ve věku 32, 33 a 40 let," uvedla v pondělí mluvčí.

Hlavou gangu byli podle policie dva muži ve výkonu trestu, kteří mezi vězně drogy dál rozšiřovali. Skupinu tří žen a tří mužů policie v těchto dnech rozprášila a obvinila z drogového zločinu. V případě odsouzení obviněným hrozí od dvou do deseti let vězení.

Foto: Policie ČR

Kromě drog podezřelí podle policie pašovali do valdické věznice také zneužitelné léky

Pro kriminalisty vše začalo tím, že loni v květnu valdická vězeňská služba zachytila 40 gramů pervitinu, načež se ve spolupráci s policií podařilo zamezit doručení dalších nejméně 30 gramů pervitinu a 210 kusů zakázaných léčiv do věznice.

Házeli drogy přes zeď pardubické věznice, vyzvedával je tamní šéfkuchař

Krimi

„Odsouzení muži instruovali z věznice členy skupiny venku, mimo jiné prostřednictvím propašovaných mobilních telefonů. Ti měli do věznice skrytě a konspirativně doručovat neoprávněně opatřené omamné a psychotropní látky, především pervitin a zakázaná léčiva," uvedla Majerová. O jaké konkrétní léky se mělo jednat, policie neupřesnila.

Podle mluvčí si oba muži odpykávají trest za podobnou trestnou činnost. Drogy putovaly za mříže poštou nebo přes povolené návštěvy. „Narkotika ukrývali například do zdvojeného dna obalu od tabáku. Policie čtyři členy gangu dopadla v uplynulých dnech na různých místech České republiky,” upřesnila Majerová.

Foto: Policie ČR

Pašování drog do věznice ve Valdicích

Šestici podezřelých policie obvinila z drogových deliktů, přičemž čtyři lidé jsou stíháni na svobodě, zbylí dva pokračují ve výkonu stávajícího trestu. V případě soudu všem hrozí až desetileté vězení.

Věznice ve Valdicích patří k nejtěžším českým káznicím, trest si v ní odpykává více než 1000 vězňů. Jsou do ní umisťováni mimo jiné doživotně odsouzení vězni.

Reklama

Související články

Syn poslal uvězněnému otci do Valdic pervitin

Sáček s pervitinem skrytý v balíčku mezi potravinami odhalili pracovníci vězeňské služby v zásilce mířící do věznice ve Valdicích na Jičínsku. Padesátiletému...

Výběr článků

Načítám