Hlavní obsah

Muž obviněný z útoku mačetou v českobudějovické nemocnici je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Soud v neděli poslal do vazby 29letého muže, který v pátek napadl personál psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice mačetou. Za ublížení na zdraví mu hrozí pět až 12 let ve vězení. Třem zdravotním sestrám a sanitáři způsobil sečná poranění, všichni zranění jsou od neděle v domácím ošetřování.

Útok mačetou na psychiatrii v Českých Budějovicích (16. června 2023)Video: Lucie Kándlová

 
Článek

O rozhodnutí v pondělí informovala mluvčí českobudějovického okresního soudu Markéta Bartizalová. „Soud o vazbě rozhodl v neděli. Důvody byly vazba útěková a předstižná,“ uvedla mluvčí.

Podle soudu vše nasvědčovalo tomu, že by obviněný mohl utéct nebo se skrývat před trestním stíháním, rovněž panovala obava, že by opakoval trestnou činnost, kvůli které je stíhán.

Útočníkovi za ublížení na zdraví hrozí až dvanáct let za mřížemi. Tři zdravotní sestry i sanitář, které mačetou zranil, byli již z nemocnice propuštěni do domácího léčení.

Podle informací Práva šel muž na psychiatrii za svou známou. Proč ale na personál zaútočil, policisté zatím nechtějí sdělit.

Policie obvinila útočníka z českobudějovické nemocnice

Krimi

„K motivu činu se zatím nebudeme vyjadřovat, probíhá vyšetřování, výslechy svědků, poškozených,“ řekla v pondělí mluvčí policie Lenka Krausová.

Spekulace o tom, že muže nechtěl personál za známou pustit a že se mu nelíbilo, že je k posteli připoutána popruhy, odmítla policejní mluvčí komentovat.

Jihočeský kraj v pondělí rozhodl o tom, že personál psychiatrického oddělení, který muže zpacifikoval ještě před příjezdem policie, finančně odmění. O částce bude teprve jednat.

„Podobným incidentům lze těžko zabránit. Jen při počtu ambulantních pacientů není reálné kontrolovat každého člověka, který jde do nemocnice. Trénujeme na podobné akce, kdy se útočí na takzvané měkké cíle. Na psychiatrickém oddělení jsme to nacvičovali loni na podzim. A to, že ten útočník byl zpacifikován ještě před příjezdem policie, jen dokazuje, že tyto věci fungují,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Kvůli pětce ze zkoušení zavraždil učitele mačetou, soud mu zpřísnil trest

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám