Hlavní obsah

Muž měl vyvrácenou hlavu a nohu na plynu. Za zastavení auta dostala jeho žena cenu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neskutečnou duchapřítomnost prokázala Marie Hádková z Jeseníku jako spolujezdkyně vozidla, které řídil její 71letý manžel. V okamžiku, kdy za volantem vlivem náhlé srdeční příhody ztratil vědomí, převzala řízení a auto zastavila. Zároveň tak zabránila možným katastrofálním následkům. Byla za to nedávno oceněna titulem Gentleman silnic.

Foto: Policie ČR

Marie Hádková se od minulého týdne pyšní titulem Gentleman silnic

Článek

Vše se událo 4. září krátce po deváté hodině dopoledne. Paní Hádková jela společně se svým manželem, dcerou a vnučkou po Šumperské ulici v Jeseníku. Jejich auto se zničehonic začalo stáčet do protisměru.

Ihned proto z místa spolujezdce uchopila volant. V tu chvíli ještě nevěděla, že jejího manžela za volantem právě postihla srdeční příhoda.

„Viděla jsem, že manžel měl ruce na stehnech, vyvrácenou hlavu a nohu sesunutou na plynový pedál. Okamžitě jsem chytila volant a přejela zpět do pravého jízdního pruhu. Sama nevím, jak se to podařilo. Byla jsem ale úplně v klidu. Šlo prostě o takovou automatickou reakci,“ vzpomíná na těžkou situaci.

Řidič autobusu pohotově zachránil ženu s dítětem v náručí

Koktejl

Protože ze svého sedadla nemohla ovládat brzdový pedál, najelo jejich vozidlo zezadu do dalšího automobilu. Ve snaze nezpůsobit další škodu ho následně objela a pokračovala dál v jízdě. Vnučka mezitím zavolala záchrannou službu.

„Pokusila jsem se manželovu nohu z plynu sundat. Jenže jak jsem se sehnula, vnučka na mě začala křičet, že jedeme na chodník. Zvedla jsem se, byl tam i příkop s vodou, a tak jsem to strhla zpátky,“ pověděla Novinkám.

Uvědomovala si, že potřebuje co nejrychleji zastavit, aby mohla manžela předat záchranářům.

Když se jí podařilo usměrnit řízení, vypnula motor. „Nakonec jsem vytáhla i klíče a auto začalo konečně zpomalovat. Zastavilo ale, až když jsem zatáhla ruční brzdu,“ popsala.

Přežil klinickou smrt

Policisté byli na místě díky hlášení svědků téměř okamžitě a postarali se o manžela paní Hádkové až do příjezdu záchranné služby. Ta ho posléze převezla do jesenické nemocnice.

„Manžel přežil klinickou smrt. Naštěstí je ale v pořádku, a to je hlavní. Moc děkuji lékařům ARO šumperské nemocnice i policistům,“ dodala.

„Paní se zachovala pohotově, což bylo nesmírně důležité. Vozidlo i při relativně malých rychlostech ujede během chvilky nemalou vzdálenost, proto je potřeba reagovat rychle,“ řekl k pohotovému počínání Hádkové ředitel Územního odboru Jeseník Policie ČR Ivan Petrišče.

„Je obdivuhodné, že dokázala v takové stresové situaci zachovat chladnou hlavu a převzít z místa spolujezdce kontrolu nad automobilem, a to i přesto, že sama už dlouhou dobu neřídila,“ dodal.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR, který vznikl v roce 2004 s cílem motivovat účastníky silničního provozu k tomu, aby si pomáhali a nebyli k sobě lhostejní.

Marie Hádková se stala 224. držitelem titulu. Naposledy byl na Jesenicku oceněn Gentleman silnic v roce 2010.

Řidič na Českokrumlovsku zkolaboval za volantem a po vjezdu pod kamion zemřel

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám