Hlavní obsah

Mrzne, led je ale stále tenký. V Brně se pod lidmi prolomil, varují strážníci

Novinky, kub

Vlivem mrazivého počasí v posledních dnech začaly vodní plochy zamrzat. Odborníci ale varují, že tloušťka ledu se pohybuje stále spíš v jednotkách centimetrů a pohyb po něm je nebezpečný. Například na Brněnské přehradě našli strážníci v ledu díry, které značí, že se tam pod lidmi propadl a oni se zřejmě sápali na břeh. V Praze zase zachránili hasiči psa z Berounky.

Foto: Městská policie Brno

Ilustrační foto

Článek

Strážníci z brněnské poříční jednotky varují návštěvníky přehrady, že vstup na vodní plochu je nebezpečný. „Hlídky objevily už dva otvory v ledu, které evidentně vznikly jeho prolomením. Od děr vedly stopy nasvědčující tomu, že se do vody propadl člověk a doplazil se na břeh. Jeden takový otvor našli strážníci v oblasti Kozí horky, druhý nedaleko přístaviště. V jejich blízkosti se již nikdo nenacházel,“ sdělil ve středu mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Na přehradu ale stejně podle něj vyrážejí lidé. „Několik jednotlivců se odvážilo po vodní hladině přehrady pohybovat, ať už pěšky, nebo na bruslích. Byli mezi nimi například i rodiče s dětmi na saních,“ uvedl mluvčí.

Také hasiči řešili ve středu incident v Praze, kde se propadl led na Berounce v Radotíně pod psem. „Držel ho nad vodou náhodný chodec pomocí žebříku. Z vody zvíře vytáhli hasiči, převezli ho na stanici, kde byl usušen a předán ve velmi vážném stavu veterináři,“ napsali hasiči na Twitteru.

Záchranáři uvádějí jako bezpečnou sílu ledové vrstvy alespoň dvanáct centimetrů. Tloušťka ledu se ale na vodních plochách liší, takže se klidně může stát, že v místě měření zaznamenají strážníci třeba dvacet čísel, ale pár desítek metrů dál to bude jen pár centimetrů. „Pod ledem pracují například bahenní plyny a vodní proudy,“ vysvětlil Ghanem.

Strážníci podle něj měří tloušťku ledu z vlastní iniciativy a kvůli prevenci, zákon jim to nenařizuje. „Nikdy neříkáme, že je plocha vhodná k bruslení. Ze zkušenosti víme, že lidé na led stejně jdou, tak chceme měřením alespoň upozornit na aktuální situaci,“ upřesnil Ghanem.

Jeho slova potvrzuje mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař, podle kterého je vstup na ledovou plochu vždy rizikový a výhradně na vlastní nebezpečí, síla ledu je totiž kolísavá, v současnosti navíc stále relativně tenká. „Tloušťka se podle našich měření na vodních plochách pohybuje v jednotkách centimetrů,“ upřesnil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám