Hlavní obsah

Mocný boss Krejčíř stanul před soudem

Právo, Radim Kijonka, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Vlivný pražský podnikatel a údajně jeden z nejbohatších Čechů, Radovan Krejčíř, který je obviněný z půlmiliardového celního úniku a 150miliónového úvěrového podvodu, stanul poprvé před ostravským krajským soudem. Ten začal v pondělí projednávat jeho další kauzu. V ní čelí obvinění z podvodu, který mu měl vynést 54 miliónů korun.

Foto: www.drazdany.info

Letošní hrnek vyrobili na počest 800 let od založení chlapeckého sboru KREUZCHOR

Článek

Podle obžaloby jako jednatel firmy Corado Credit z Českého Těšína vylákal v roce 1996 od firmy Frymis akcie Teplárny Otrokovice, za které nezaplatil celou finanční částku. "Ke škodě obchodní společnosti získal 54 miliónů korun. Tím naplnil trestný čin podvodu," řekl státní zástupce Dušan Táborský. Za ten mu hrozí 5 až 12 let vězení. Krejčíř již dříve prohlásil, že je nevinný. Tvrdil, že se jednalo o běžnou obchodní transakci a on za akcie zaplatil.

Pětatřicetiletý Krejčíř, který pochází z Českého Těšína, přišel k ostravskému soudu v doprovodu svého advokáta a bývalého ministra vnitra Tomáše Sokola. Ale nevypovídal. "Můj klient by se chtěl vzdát výpovědi kvůli svému zdravotnímu stavu," řekl u soudu Sokol.

Po dotazu soudce to potvrdil samotný Krejčíř. "Nebráním se výpovědi, ale vzhledem ke svému zdravotnímu stavu ji nejsem schopen," uvedl Krejčíř. Soudci dále slíbil, že se bude snažit na jednání chodit. "Bude o mnoho lepší, když tady budete, než aby líčení probíhalo ve vaší nepřítomnosti," prohlásil předseda senátu Jiří Richter.

Souzen na svobodě

Krejčíř je v současné době na svobodě. Nedávno ho propustili z vazební věznice. Žalobce z pražského vrchního státního zastupitelství nestihl do roka po uvalení vazby na Krejčíře podat obžalobu pro 150miliónový úvěrový podvod. Vyšetřovatelé se obávají, že uprchne do zahraničí.

Policie zatkla Krejčíře v roce 2002. Při domovní prohlídce u něj objevila skrytou místnost, ve které byly nelegálně držené zbraně, mimo jiné dva samopaly. Kromě nich policisté našli několik miliónů korun v hotovosti, cenné papíry, šperky a spoustu luxusních hodinek, ale především důležité dokumenty k trestné činnosti.

Z vazby se Krejčíř pokusil nejdříve dostat na rekordní kauci. Obvodní soud pro Prahu 4 jej chtěl pustit za 40 miliónů korun, městský soud ale kauci zamítl.

Vyšetřování půlmiliardového celního úniku při ropných obchodech jihlavské společnosti M5 není po čtyřech letech ukončeno. Kriminalistům se v tomto případu dosud nepodařilo objasnit loňskou vraždu utajeného svědka Petra Šebesty. Toho neznámí pachatelé zastřelili v luxusním areálu Vystrkov na Orlické přehradě. Podezření z mafiánské vraždy vyvolala prázdná nábojnice nalezená v dlani mrtvého Šebesty.

Soud kvůli podvodu s akciemi bude v Ostravě pokračovat do čtvrtka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám