Hlavní obsah

Mladíka napadeného při opileckém večírku našli zakrváceného ve výtahu a později zemřel. Agresor dostal podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za ublížení na zdraví potrestal ve čtvrtek ústecký krajský soud Jaroslava Keřku z Chomutovska podmínkou. Dostal dvouletý trest s odkladem na tři roky a musí na protialkoholní ochranné léčení. Obžalovaný měl v opilosti nejméně třikrát udeřit pěstí do obličeje svého neméně opilého kumpána, který později v nemocnici zemřel. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu odvolal.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Obžalovaný Jaroslav Keřka v soudní síni

Článek

K opileckému večírku s tragickou dohrou došlo 9. listopadu 2022 v Keřkově bytě, který si pronajímal na sídlišti Písečná v Chomutově. Tehdy čtyřicetiletý muž několik dnů popíjel s o třináct let mladším kumpánem a opakovaně se přitom hádali, až jeden z konfliktů vyvrcholil napadením mladšího muže. Jeho tělo našli sousedé ve výtahu a událost oznámili policii.

Obžalovaný: Jen jsem se bránil

Obžalovaný, kterému za úmyslné ublížení na zdraví s následkem smrti hrozilo až deset let vězení, od začátku procesu vinu odmítá.

„Poškozený mě napadl, řekl, že mě zabije. Jen jsem se bránil a dal jsem mu pěstí. Je škoda, že ten člověk zemřel. Nerozumím ale tomu, proč jsem souzený,“ řekl před vynesením verdiktu novinářům Keřka. Podle něj si kumpán způsobil smrtelné zranění tím, když den nebo dva předtím uklouzl ve vaně a uhodil se do hlavy. „Myslím si, že to mu způsobilo krvácení do mozku,“ dodal.

Dívku napadenou opilým policistou museli operovat

Krimi

„Nelze vyloučit, že poškozený upadl sám,“ zdůvodnil svůj verdikt předseda senátu Martin Parolek. Soud má ale podle něj za prokázané, že Keřka poškozeného dvakrát napadl. Nikdo sice nebyl přímým svědkem útoku ani pádu poškozeného, svědci ale popisovali rány, které se ozývaly z bytu.

Soudce ve čtvrtek četl výpověď ženy ze sousedního bytu. Ta na policii uvedla, že tehdy večer přes balkonové dveře slyšela hádku dvou mužů. „Zařvala jsem na ně, ať zavřou klapačky, nebo že zavolám policii,“ uvedla svědkyně.

Situace se pak podle ní zklidnila a ona šla spát. Druhý den ráno ji prý hluk na chodbě přiměl otevřít vchodové dveře a ve výtahu na zemi uviděla muže s krvavou tváří, který sice dýchal, ale nemluvil. Spolu se sousedy pak přivolali záchranku.

Do nemocnice byl muž přijat v bezvědomí, prodělal dvě operace, o několik dní později ale zemřel. Příčinou úmrtí byl podle znalkyně otok mozku způsobený úrazem. Uvedla, že poškozený utrpěl úrazy hlavy, dostal několik úderů mířených na oko a nos a následně upadl.

Státní zástupce Jakub Juřica v závěrečné řeči zdůraznil, že považuje vinu obžalovaného za prokázanou a navrhl pětiletý trest. Soud uznal Keřku vinným pouze za ublížení na zdraví ve stadiu pokusu, za což hrozí trest v délce šest měsíců až tři roky. Obžalovaný doložil, že se od listopadu loňského roku ambulantně léčí ze závislosti na alkoholu.

„Spokojenost,“ řekl Keřka novinářům po vynesení rozsudku. S tím se ale neztotožnil státní zástupce, a věcí se tak bude zabývat vrchní soud.

Namol opilý host nebyl schopen ukončit pobyt v českobudějovickém hostelu

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám