Hlavní obsah

Měly být spuštěny parní clony, řekl znalec k havárii v Unipetrolu

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při havárii v chemičce Unipetrol u Litvínova měly být v létě roku 2015 určitě spuštěny parní a vodní clony. Dopad havárie by tak mohl být nižší. Při soudním jednání ve čtvrtek v Mostě to řekl znalec v oblasti požární ochrany a bezpečnosti práce z Vysoké školy báňské Pavel Danihelka.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry chemičky krátce po výbuchuVideo: Pro Novinky M.A., Novinky

 
Článek

Z obecného ohrožení z nedbalosti se před soudem zpovídají dva zaměstnanci chemičky, kterým hrozí až osm let vězení. Oba svou vinu odmítají.

Havárie na etylenové jednotce v Unipetrolu patří k největším v Česku v posledních desetiletích. Nikdo při ní nebyl zraněn, škody ale vyčíslil Unipetrol na 13,4 miliardy korun.

„Určitě je (parní a vodní clony) měli spustit. Když nic jiného, je to prevence, může se snížit dosah havárie a zmenšit pravděpodobnost toho, že se ta nehoda rozvine tak, jak se rozvinula,“ řekl Danihelka.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalované Václava Macala (vpravo) a Jana Doskočila (uprostřed) obhajuje advokát Tomáš Sokol.

Obvinění nemohli podle obžaloby zabránit samotnému vzniku havárie, mohli ale snížit dopady na společnost a na lidi. V přímém ohrožení byli například zasahující hasiči. „Při mimořádné události z nedostatečné opatrnosti nezajistili včas spuštění vodních a parních clon, ačkoliv dostali informaci o úniku propylenu. Tím nezabránili výbuchu oblaku propylenu,“ stojí mimo jiné v obžalobě.

Soud bude pokračovat v říjnu

Obžalovaní své pochybení již dříve u soudu kategoricky odmítli. Jan Doskočil, který byl v době havárie zodpovědný za provoz jednotky, ve své výpovědi před soudem podrobně popsal souběh nepředvídatelných okolností, který předcházel úniku a výbuchu propylenu, a vysvětlil, proč vodní a parní clony nebylo vhodné použít.

Jejich aktivace by podle něj byla v nastalé situaci neefektivní, protože plyn unikal mimo dosah clon. Spuštění clon mohlo navíc při tak velkém úniku plynu způsobit explozi.

„Nesouhlasím s tím. Obecně parní clony mohou vytvářet určitý náboj, ale v takovémto provozu jsou všechny věci uzemněné, a když máte něco uzemněné, nemůže se na tom náboj hromadit,“ uvedl Danihelka. Clony mají podle něj fungovat tak, aby se propylen nedostal moc daleko.

Při havárii muselo být evakuováno na 3000 lidí, na místě zasahovalo 43 hasičských jednotek, tedy asi 500 hasičů. Vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu. Uzavřena byla silnice mezi Mostem a Litvínovem, mezi městy nejezdily tramvaje.

Hlavní líčení bude pokračovat v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám