Hlavní obsah

Incident u přehrady v Brně: Dva muže, kteří Ukrajince napadli, potrestal soud za výtržnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Zatímco osmatřicetiletý Ukrajinec Roman Rohozin, kterého státní zástupce viní z vraždy mladého Roma na Brněnské přehradě, si na verdikt musí počkat do začátku března, další účastníci loňského incidentu už své tresty znají. Dva muži, kteří Ukrajince společně se zemřelým mladíkem napadli, potrestal brněnský městský soud za výtržnictví.

Foto: Petr Kozelka, Novinky

Justiční stráž i policisté se samopaly u soudu. Projednávání případu smrti na přehradě provázejí přísná bezpečnostní opatření

Článek

Vzhledem k tomu, že rozhodnutí v podobě trestního příkazu zatím nebylo všem účastníkům doručeno, nemůže soud verdikt zveřejnit.

„Rozhodnutí je momentálně oběma obviněným doručováno, a není tak zatím pravomocné. S ohledem na skutečnost, že nemají zatím všichni doručeno a rozhodnutí nebylo vyhlašováno veřejně, nemohu sdělovat bližší informace,“ řekla Novinkám mluvčí městského soudu Petra Láníčková.

„Zatím nebyl podán žádný opravný prostředek. Opravným prostředkem proti trestnímu příkazu je odpor, který lze podat do osmi dnů od doručení. Pokud je odpor podán, soud trestní příkaz zruší a nařídí hlavní líčení,“ dodala mluvčí.

Smrt Roma u přehrady: Ukrajinec šel spíš pryč, ale pak ten kluk přeskočil zábradlí, uvedli u soudu svědci

Krimi

K potyčce došlo loni v sobotu 10. června vpodvečer. Rohozin s několika kamarády vyrazil na oblíbený ohňostrůjný festival na přehradě.

Po cestě tramvají ale přistoupila skupinka halasných mladých lidí. Jak řekl v obžalobě u brněnského krajského soudu státní zástupce Petr Bejšovec, členové skupiny si v tramvaji pouštěli hlasitou hudbu a kouřili. Ukrajinec je napomenul, aby se ztišili.

„Po vystoupení tři poškození na obžalovaného počkali a napadli ho. Na chvíli přestali a pak došlo k dalšímu napadení, kdy obžalovaný vytáhl nůž a tím zaútočil. Musel si být přitom vědom, že může způsobit zranění či smrt,“ zdůraznil veřejný žalobce.

Na místě zůstal mrtvý mladík, kterému jedna rána přeťala velké žíly v břiše, další muž byl bodnutý pod lopatku a poslední utrpěl ránu na ruce.

Útočili jako první

Už při výslechu v rámci projednávané vraždy muži, zde v pozici poškozených, neochotně přiznali, že sami čelí trestnímu stíhání. Sami ostatně popsali, že Rohozina sami jako první fyzicky napadli. V mezidobí tak předstoupili před místní městský soud v pozici obžalovaných.

„V šalině jsme pustili hudbu, zpívali jsme, někteří kouřili. Pak jsme se pohádali s pánem, on nás okřikl. Pak jsme vystoupili, pána jsme napadli. My tři jsme mu dali ránu do obličeje,“ vypověděl při výslechu u krajského soudu první pobodaný.

Pána jsme napadli. My tři jsme mu dali ránu do obličeje
muž bodnutý při potyčce

„Kamarád, který pak zemřel, na něj skočil. Tady obžalovaný ležel na zemi a on na něm klečel. Já vlastně vůbec nevím, kdy došlo k mému zranění,“ dodal muž, jenž utrpěl lehkou ránu na ruce.

„Obžalovaný do mě venku žďuchl, když procházel kolem. Dostal jednu, pěstí mu dali i další dva kluci. Pak jsme šli od zastávky, tam to začalo znovu. Kamaráda, který řval po obžalovaném, jsem chytil a v tu chvíli mě něco štíplo do zad,“ vypověděl druhý bodnutý. Sám u soudu přiznal, že vlastně toho, kdo jej bodl, neviděl, a ani si nevšiml, že by Ukrajinec držel nůž.

Ukrajinec: Bál jsem se o život

Sám Rohozin, jinak vystudovaný inženýr kybernetiky, při svém výslechu popsal, že dostal větší počet úderů pěstí.

„Snažil jsem se krýt, ale začalo mi už hučet v uších a cítil jsem, že ještě chvilku a můžu ztratit vědomí. Cítil jsem se hrozně, mohli mě zabít. Vzpomněl jsem si, že mám v batohu nůž, vzal jsem si ho, abych si mohl nakrájet maso a sýr. Myslel jsem, že když ho uvidí, vylekají se a nechají mně na pokoji. Prudce jsem vstal a odstrčil jsem je, vytáhl jsem nůž a párkrát jsem švihl ze strany na stranu,“ popsal situaci ze svého pohledu.

Případ vyvolal velké nepokoje zejména v romské komunitě. Krátce po činu došlo dokonce k napadení Ukrajinců přímo v centru Brna. Hlavně na sociálních sítích planuly vášně a Romové se proti Ukrajincům vymezovali.

I proto probíhá jednání u brněnského krajského soudu za mimořádných bezpečnostních opatření, v pohotovosti byla jak justiční stráž, tak policisté se samopaly.

Potyčka mezi řidiči autobusu a BMW, zasahovala policie i záchranka

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám