Hlavní obsah

Matka utopila novorozence v záchodové míse, soud jí potvrdil 15 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražský vrchní soud ve středu rozhodl o patnáctiletém vězení pro 21letou matku, která zavraždila svou novorozenou dceru. Potvrdil tak verdikt krajského soudu. Loni v březnu žena porodila zdravou holčičku, kterou utopila v záchodové míse.

Článek

Soud ženě uložil souhrnný trest, v minulosti byla již odsouzena za krádež. Rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Žena porodila donošené a životaschopné dítě loni 20. března v noci v koupelně litoměřického bytu, v němž bydlela se svým partnerem, s nímž užívali drogy. Bezprostředně po porodu matka hodila dítě do záchodové mísy. Udušené tělo pak vyhodila v igelitové tašce do kontejneru, kde bylo nalezeno následující den.

Prý si nepamatuje, co dělala

Žena se při procesu doznala, že dítě porodila, ale tvrdila, že si přesně nepamatuje, co dělala. Prý se dítě nehýbalo a neplakalo, tak se domnívala, že se narodilo mrtvé. Nejprve vypověděla, že její přítel spal ve vedlejší místnosti, o ničem prý nevěděl, protože těhotenství před ním tajila.

Později výpověď změnila a i na tom postavila své odvolání. Tvrdila totiž, že se na usmrcení dítěte podílel i její partner. Dítě prý porodila sama, bez jeho přítomnosti. Muž je pak od ní ale údajně v koupelně převzal a něco s ním udělal. Pak jí prý ráno jen řekl, aby igelitové tašky, ve kterých bylo tělo novorozeněte nalezené, hodila do popelnice. Tvrdila, že nevěděla, co v nich je.

Změna výpovědi

Její advokát ve středu uvedl, že původně vypovídala jinak, aby svého přítele chránila. Měla prý k němu silný citový vztah a bála se, že by jako člověk s bohatou kriminální minulostí dostal vysoký trest.

"Vzala tedy všechno na sebe," řekl obhájce. Zlom prý nastal ve chvíli, kdy u soudu slyšela jeho výpověď. Muž tvrdil, že si těhotenství nevšiml a o porodu nevěděl. Žena odvolacímu soudu řekla, že doufala, že ji partner nenechá vzít celou vinu na sebe. Advokát odvolacímu senátu navrhl, aby prvoinstanční verdikt zrušil a případ vrátil k prověření nové výpovědi.

Nedůvěryhodné tvrzení

Změněné výpovědi neuvěřil ani ústecký, ani pražský vrchní soud, který odvolání zamítl. Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička uvedl, že tvrzení o tom, že ji pobouřila výpověď její přítele z hlavního líčení, nepokládá za důvěryhodné. Muž totiž vypovídal stejně jako v přípravném řízení. Že se žena snažila svalit vinu na někoho jiného, je navíc podle soudce v souladu se závěry znalkyně - psycholožky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám