Hlavní obsah

Matka se zodpovídá z vraždy novorozence

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Srdceryvný pláč a naříkání provázely v úterý před senátem Krajského soudu v Brně líčení s 27letou bývalou vychovatelkou postižených dětí Evou Révayovou ze Znojma, která čelí obžalobě z vraždy novorozeného chlapce. Toho podle žalobkyně v září loňského roku tajně porodila v areálu znojemské nemocnice a pak odhodila do křoví.

Článek

Příčinou smrti dítěte bylo poškození mozku po pádu na zem. "K porodu došlo loni 6. září kolem půlnoci na parkovišti u nemocnice ve Znojmě, kde obžalovaná porodila po utajeném těhotenství chlapečka. Nemluvně vzala a týlem jeho hlavičky udeřila o tvrdý předmět, patrně patník. Navíc tělíčko odhodila do křoví, aby o něm její manžel nevěděl," uvedla v obžalobě státní zástupkyně.

Obžalovaná žena, která se dříve starala o výchovu postižených dětí a měla by mít k dětem vroucí vztah, přiznala, že dítě odhodila, ale bránila se nařčení z vraždy. Tvrdila, že byla přesvědčená, že dítě přišlo na svět mrtvé, a tak se ho zbavila. Podle znalců však dítě porodila v osmém měsíci těhotenství a chlapec byl zřejmě v pořádku.

"Cítím svou vinu, ale nechtěla jsem dítě zabít. Vůbec jsem nevěděla, zda jsem, nebo nejsem těhotná. Za celou dobu těhotenství jsem přibrala jen 4 kg a navíc jsem brala antikoncepci. Když jsem posléze zjistila, že jsem opravdu těhotná, měla jsem strach, že plod bude poškozený. V kritický den mě bylo zle a když mě manžel vezl na pohotovost, vylezla ze mě v autě nějaká kulička," uvedla obžalovaná žena.

Prý nepoznala, že porodila

Tvrdila také, že si z počátku vůbec nebyla vědomá toho, že by v ruce držela zdravý plod dítěte. Spíš byla přesvědčená, že potratila v 5. měsíci těhotenství. Využila situace, kdy manžel běžel do nemocnice pro vozík, na kterém by ji odvezl k lékaři a dítě odhodila do křoví. Tam chlapce po několika hodinách našel psovod. Lékaři totiž zjistili, že žena porodila a zavolali policii, která začala po novorozenci pátrat.

Manžel obžalované David Révay potvrdil u soudu verzi manželky, že nevěděl o těhotenství. "O těhotenství manželky jsem vůbec nevěděl. Všiml jsem si, že jí více narostlo bříško a tak jsem se jí ptal, zda je těhotná, či ztloustla. Ona mi řekla, že ztloustla po antikoncepci. Té noci si stěžovala na bolesti břicha. Proto jsem ji vezl do nemocnice, kde mi posléze řekla, že potratila," vypověděl David Révay.

Líčení bude pokračovat 2. května dalším dokazováním, které by mělo postup ženy vysvětlit a dát tak soudcům představu, jak ji potrestají. Pokud ji vinu z vraždy novorozeněte prokáží, mohou ji poslat do vězení až na 15 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám