Hlavní obsah

Manželům z Polska se v Beskydech zamotaly padáky

Právo, ab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Dva paraglidisté z Polska se v sobotu kolem třetí hodiny odpoledne zranili na svahu vrchu Javorový v Beskydech. Manželskému páru se nad svahem zamotaly padáky a dvojice spadla z výšky asi patnácti metrů. Sdělil to náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Článek

„Naši záchranáři na místě poskytli zraněným základní ošetření. Vzhledem k podezření na úraz páteře ženy povolali vrtulník Letecké záchranné služby,“ uvedl.

„Devětatřicetiletá žena utrpěla zranění hlavy, páteře a hrudníku. Vrtulníkem byla transportována do Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě a je v péči traumatologů,“ řekl Právu mluvčí moravskoslezské záchranky Lukáš Humpl s tím, že těžce zraněná pacientka byla při vědomí. Zraněného muže se zhmožděnými zády odvezla sanitka do zdravotnického zařízení v Třinci.

Zkrácení cesty se jí nevyplatilo 

Nebyla to však jediná událost, u níž v sobotu v okolí vrchu Javorový zasahovali záchranáři. Kromě polských paraglidistů v péči lékařů skončila i česká turistka. Jak řekl Pavlica, kolem poledne záchranáři vyjeli k asi pětapadesátileté zraněné výletnici, která si chtěla zkrátit cestu, opustila turistickou stezku a v náročném terénu uklouzla na kameni.

„Členové Horské služby na místě zjistili, že žena si zlomila kotník. Kvůli špatně přístupnému svahu jí záchranáři museli vytáhnout asi sto metrů pomocí lanové techniky,“ popsal událost Pavlica.

Dodal, že s transportem na cestu, kde již zraněnou ženu čekal sanitní vůz, horským záchranářům pomohli i dva náhodní turisté. Také zraněná turistka skončila v nemocnici. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám