Hlavní obsah

Maďarský pár měl auto plné neregistrovaných psů. U Brna ho dopadli celníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Pohyb za oknem kombíku na parkovišti benzínové pumpy na dálnici D1 nedaleko Brna stál na počátku případu, ze kterého nevyšli dva cestující z Maďarska zrovna nejlépe. Celníci jim následně pokazili obchod se psy.

Celníci zastavili u Brna auto plné neregistrovaných psůVideo: Celní správa ČR

 
Článek

O případu, který se stal minulý týden v noci na středu, informovala v úterý mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Celníci kontrolovali vozidla na dálnici D1 ve směru do Prahy. „Na parkovišti u čerpací stanice si všimli vozidla s maďarskou státní registrační značkou. Přes okénka zavazadlového prostoru zaregistrovali nějaký pohyb a rozhodli se proto vůz zkontrolovat,“ popsala začátek případu mluvčí.

Autem cestovali muž a žena z Maďarska, kteří při kontrole uvedli, že cestují do Nizozemska se svými psy.

„V nákladovém prostoru se ovšem nacházelo celkem jedenáct zvířat. Jedna dospělá fena zlatého retrívra, šest štěňat shiba-inu a čtyři štěňata čau-čau ve stáří přibližně dvou až tří měsíců. Muž nebyl schopen hlídce předložit žádné doklady, které jsou stanoveny evropskými nebo českými předpisy. Jedině fena měla pas zvířete v zájmovém chovu, ale nebyla vakcinovaná,“ řekla mluvčí.

Za prodej zvířat na parkovištích by mohly padat statisícové pokuty, navrhují poslanci

Domácí

Řidič neuměl situaci vysvětlit. „Dokonce tvrdil, že všechna štěňata patří této feně. Štěňata neměla doklady, neměla aplikovaný čip a ani ta nebyla vakcinovaná,“ zmínila mluvčí s tím, že přivolaní strážníci z Brna psy přepravili do útulku.

Foto: Celní správa ČR

V autě, které zastavili celníci, byla mimo jiné štěňata plemene čau-čau

Případ začala řešit Státní veterinární správa. „V konečném důsledku bylo zjištěno, že muž porušil prakticky veškeré předpisy pro převoz zvířat v zájmovém chovu, a byla mu uložena pokuta na místě ve výši deset tisíc korun,“ řekla mluvčí.

Foto: Celní správa ČR

Pár z Maďarska vezl v autě kromě štěňat plemen shiba-inu a čau-čau také dospělou fenu retrívra

Nádavkem musel uhradit útulku peníze za dočasnou péči o zvířata ve výši čtyři tisíce korun a se psy se musel vrátit zpět do Maďarska.

„Zároveň byla informována i veterinární správa v Maďarsku, aby mohla provést potřebnou kontrolu a případná opatření, pokud by se třeba jednalo o takzvanou psí množírnu,“ uzavřela mluvčí.

Celníci zastavili u Brna auto plné neregistrovaných psů

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám