Hlavní obsah

Mačetový útočník z Nového Boru neuspěl u Ústavního soudu

Právo, pko
Brno

První ze skupiny tzv. mačetových útočníků z Nového Boru, Antonín Sinu, neuspěl se svou stížností k Ústavnímu soudu (ÚS). Sinu tvrdil, že se na místě ocitl jen náhodou a že trest 15 let, který za útok dostal, je nepřiměřeně přísný. Senát v čele s Tomášem Lichovníkem ale jeho stesky nevyslyšel a stížnost jako neopodstatněnou odmítl.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaní (zleva) Vojtěch Husák, Jakub Žiga a Antonín Sinu před vynesením rozsudku. Archivní snímek

Článek

Ve své stížnosti Sinu tvrdil, že při útoku neměl nic v rukou a že se dostal jen do krátké potyčky s jedním z mužů v baru. Prý nevěděl, o co jde, a myslel si, že se jedná o nějaký útok skinů.

„Soudy vyšly v řadě případů z nepodložených domněnek, spekulací a fabulací. Provedené důkazy přitom hodnotí účelově a jednostranně pouze v jeho neprospěch,“ napsal do stížnosti jeho advokát.

„Minimálně tři svědci nezávisle na sobě vypověděli, že všichni útočníci přišli společně a do útoku se aktivně zapojil. Svým dalším jednáním vyjadřoval srozumění s povahou i způsobem útoku ze strany ostatních obviněných. Je třeba vyzdvihnout pečlivá odůvodnění soudních rozhodnutí, a to téměř ve všech ohledech,“ neměli pro námitky pochopení ústavní soudci.

Napadli tři muže

Při útoku ze srpna 2011 zranili romští útočníci vyzbrojení mačetami v jednom z barů v Novém Boru tři muže. Justice čin čtyř útočníků označila za pokus o vraždu a rozdala tresty od 17,5 roku vězení pro vůdce skupiny Vojtěcha Husáka přes 15 let pro Jakuba Žigu a Antonína Sinu až po 5 let poslednímu, mladistvému útočníkovi.

Jednomu ze zraněných mužů museli lékaři nahradit část lebky platinovou destičkou. Další vyvázli s otřesem mozku a zhmožděninami. Útok vyvolal na severu Čech vlnu protiromských demonstrací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám