Hlavní obsah

Mačetoví útočníci z Nového Boru dostali až 16 let vězení

Právo, Jaroslav Švehla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Krajský soud v Liberci v pondělí vynesl rozsudek v případu pětice Romů obžalovaných z tzv. mačetových útoků. Tři z pěti útočníků soud poslal do vězení za pokus vraždy, zbývající dva za ublížení na zdraví. Pětice si odsedí od 3 do 16 let. Rozhodnutí soudu není pravomocné.

Soud v kauze tzv. mačetových útoků provázely emoceVideo: Jaroslav Švehla, Právo

 
Článek

Šestnáct let by si měl odpykat Vojtěch Husák, který v novoborském baru napadl dva muže. O rok méně dostal Jakub Žiga. Třetí potrestaný za pokus o vraždu byl v době útoku mladistvý, dostal poloviční trest pět let.

Z pokusu o vraždu byl původně obžalován také Antonín Sinu, soud mu ale zmírnil trest a překvalifikoval jeho jednání na těžké ublížení na zdraví, vyvázl tak s tříletým trestem. Pátý mladistvý útočník dostal za ublížení na zdraví 3,5 roku.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Obžalovaní (zleva) Vojtěch Husák, Jakub Žiga a Antonín Sinu před vynesením rozsudku

Při čtení rozsudku se příbuzní obžalovaných Romů zvedli a s výkřiky opustili soudní síň.

„Věřte českým soudům potom. Fuj, hnůj. Nikoho nezabili,“ vykřikl jeden menší muž a zvolání doplnil nadávkami.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jeden z odsouzených Vojtěch Husák

„Jsme přesvědčeni, že mačety přinesli obžalovaní a ukrývali je pod oděvem. Myslíme, že tam byly dvě mačety,“ řekla předsedkyně soudního senátu Eva Drahotová.

Podle jejích slov tři obžalovaní útočili mačetami a museli počítat s tím, že by mohli způsobit smrtelná zranění. Zbývající dva útočili rukama a nohama, jejich jednání bylo kvalifikováno jako těžké ublížení na zdraví.

„K fatálnímu následku nedošlo ať už perfektním zákrokem liberecké neurochirurgie, nebo obranými pohyby poškozeného,“ uvedla soudkyně.

Soudkyně musela kvůli rozhořčeným reakcím některých příbuzných čtení verdiktu dočasně přerušit a uklidnit zbývající přihlížející.

Hrozily jim až výjimečné tresty 

Soud začal kauzu projednávat loni na podzim. Čtyři útočníci byli souzeni pro pokus o vraždu a výtržnictví, dvěma hrozil až výjimečný trest. Pátého aktéra útoku obžaloba vinila z ublížení na zdraví a výtržnictví.

Dveře jednací síně zůstaly od počátku pro veřejnost zavřené. Dva z obžalovaných totiž byli v době útoku mladiství. Hlavní líčení tak sledovalo pouze deset lidí z řad novoborských Romů. Obžalovaní využili možnosti mít při neveřejném řízení v soudní síni tzv. důvěrníky.

Barmanka se zdráhala vyplatit výhru

Tzv. mačetový útok v baru Pivní pomoc v Novém Boru na Českolipsku odstartoval 7. srpna 2011 odpoledne spor barmanky se dvěma romskými mladíky, tehdy ve věku 15 a 17 let, kteří hráli automaty i přesto, že obsluze odmítli předložit občanské průkazy.

Obsluhující se zdráhala jim výhru vydat. Peníze nakonec dostali, ale začali ženu za barem hrubě urážet. Zastal se jí jeden z hostů a mladíky z baru za pomoci násilí vyprovodil. Mladíci se po čtyřech minutách vrátili vyzbrojení a s posilami. Hosty surově napadli. Po brutálním útoku byla vážně zraněna trojice hostů nonstop baru. Nejhůře zraněný utrpěl velmi vážné zranění hlavy a musel se podrobit náročným operacím.

Obžalovaní v době, kdy byla jejich obhájkyní ještě Klára Samková, před soudem nevypovídali. Jazyk se jim rozvázal až poté, kdy jeden z pětice Romů, Antonín Sinu, v dopisu z vazební věznice označil pachatele útoku. Vrchní soud Samkovou následně kvůli kolizi obhajoby vyloučil a obžalovaní dostali jiné advokáty.

Útok zaznamenaly bezpečnostní kamery

Klíčovým důkazem v celé kauze byly záznamy z kamer umístěných v baru. Přestože neměly valnou obrazovou kvalitu, je na nich vidět, kdo měl v ruce zbraň a kdo proti komu útočil.

„Specializovaný znalecký ústav záznam vyčistil a zkvalitnil,“ uvedla před časem předsedkyně soudního senátu libereckého krajského soudu Eva Drahotová s tím, že jednotlivé osoby na videozáznamech lze identifikovat.

Násilný útok vyvolal v Novém Boru velkou vlnu nevole. Zatímco protesty veřejnosti ve dvanáctitisícovém sklářském městě měly klidný průběh, další protiromské demonstrace v sousedním Šluknovsku se neobešly bez násilností a zásahů policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám