Hlavní obsah

Loupeživý manekýn dostal za přepadení pošty tři roky vězení

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Do nekonečné spirály hazardu spadl teprve jednadvacetiletý Martin Durek, úspěšný maturant a příležitostný manekýn, který toužil stát se právníkem. V ruletě roztočil několik miliónů korun, a když už nebylo kde brát peníze, rozhodl se přijít ke jmění s maketou pistole v ruce.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Martin Durek (vpravo) se svým advokátem čeká na verdikt soudu.

Článek

Na konci dubna letošního roku si vyhlédl jednu z brněnských pošt, kde postupně zajal a svázal šest pracovnic, od kterých chtěl klíče od trezoru. Jedné z žen se nakonec podařilo poslat sms zprávu vedoucímu, který uvědomil policii. Brněnský Městský soud loupežníka potrestal jen podmínkou, ale odvolací Krajský soud vyslyšel odvolání státního zástupce a Durka poslal na tři roky za mříže.

„Byl to nepřiměřeně mírný trest, je třeba zdůraznit plánovitost jednání a je třeba přihlédnout i k vysoké společenské nebezpečnosti,“ odůvodnil vyšší trest senát v čele s Jiřím Šoukalem.

Podmínka je příliš mírná

„Podmíněný trest byl v tomto případě nepřiměřeně mírný, mířil na ženy pistolí po celou dobu, nemohly vědět, že se jedná jen o maketu. Tyto případy se množí jako houby po dešti,“ upozornil státní zástupce.

Sám Durek přitom k soudu přicházel s úsměvem a s očekáváním, že soud ho za mříže nepošle. „Jsem si plně vědom závažnosti svého činu, ale podmínkou mi byla dána šance vrátit se do společnosti a být jí něčím prospěšný,“ argumentoval Durek, zatímco jeho právník se přimlouval, aby jeho klient nedostal exemplární trest.

Muž se ke všemu přiznal

K přepadení pošty se Durek odhodlal podle vlastních slov poté, co se do problémů dostala jeho přítelkyně, když přes ni začali někteří věřitelé vymáhat další dluh ze hry, který činil asi 200 tisíc korun. „Dostal jsem o ni strach, a proto jsem k tomu přistoupil,“ uvedl mladý lupič, který se ke všemu doznal a pošťačkám poslal z vazby i omluvný dopis.

Na ženy si počíhal u vchodu do pošty, a jak chodily do práce, tak je jednu podruhé svazoval lepicí páskou, kterou současně poléval Savem, aby zahladil své případné stopy. Po přepadení měl pak namířeno na pohovor k jednomu z významných návrhářů, který jej hodlal zaměstnat. Durek přitom rozhodně nemusel trpět nedostatkem peněz, kdyby nepropadl hazardu.

Seznámení na internetu

Tři milióny totiž dostal od šedesátiletého Američana, který mu tuto sumu postupně do Brna poslal. „Seznámili jsme se na internetu. Měli jsme hodně společných zájmů a on mi skutečně tři milióny během tří let poslal. Ty jsem také prohrál v ruletě,“ přisvědčil u soudu Durek.

Mladíkovi, který při verdiktu soudu jen tak tak zadržoval slzy, nyní zbývá už jen možnost podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Za loupež mu hrozilo až deset let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám