Hlavní obsah

Lituji, ale trvám si na svém. Šéf policie odpověděl matce zakleknutého autisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako přiměřený a podle paragrafů označil policejní prezident Martin Vondrášek opakovaně loňský zákrok v jihočeských Borovanech, kde policisté v civilu zaklekli 15letého autistického chlapce na politickém mítinku expremiéra Andreje Babiše. Uvedl to v odpovědi na otevřený dopis, který dostal od matky chlapce. Sporný a veřejností i odborníky kritizovaný zásah policisté obhajovali.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Trio policistů zaklekává žáka osmé třídy na předvolebním mítinku Andreje Babiše v jihočeských Borovanech

Článek

Matka chlapce zveřejnila dopis policejnímu prezidentovi na konci ledna, chtěla se znovu přihlásit s kritikou zákroku policistů, kteří jejímu synovi klečeli na hlavě, což zachytili fotografové na místě incidentu.

Dokonce sám Vondrášek zprvu označil záběry jako „šílené“, po následném prověřování, jež podle policie vyloučilo její selhání, se ale policistům omluvil. Rovněž na tento veletoč matka chlapce v dopise naráží.

„Veřejná debata o přiměřenosti policejního postupu v zásadě utichla. Já však protestovat dál hodlám a chci ve veřejné diskusi pokračovat!“ napsala žena.

Fotka působí šíleně, prošetří to inspekce, řekl k zakleknutí chlapce nešťastný Vondrášek

Domácí

„Jsem silně přesvědčena, že zákrok proti mému synovi v Borovanech představuje učebnicový příklad nepřiměřenosti jednání policie, ale rovněž selektivnosti jednání policie a vážného podezření na zneužití pravomoci,“ doplnila.

Při incidentu chlapec odnesl Babišovi reproduktor, záhy jej ale vrátil. Následně k němu měli přistoupit tři policisté v civilu a chtěli po něm občanský průkaz, ten ale u sebe neměl. Když chtěl utéct, zaklekli ho a dovezli na služebnu.

„Okolo stojící lidé přitom na policisty v civilu po celou dobu křičeli mimo jiné: ‚Je to dítě‘ nebo ‚Zavolejte policii‘, tedy evidentně ani oni nepochopili, že nejde o Babišovu soukromou ochranku, nýbrž že jde o policisty,“ zmínila matka chlapce.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Policejní prezident Martin Vondrášek

Na hranu paragrafů se podle ní syn mohl dostat pouze tehdy, když neuposlechl výzvu policistů k prokázání totožnosti.

Na druhou stranu žena zdůraznila, že i takový výklad má mouchy, a to kvůli tomu, že synovi je 15 let a že byli policisté v civilu. „Takže nepochopil (ostatně stejně jako mnozí okolostojící), že jde o policisty,“ uvedla žena.

Vondrášek ženě v pondělí na otevřený dopis odpověděl, redakce má text k dispozici. Šéf strážců zákona nejdříve vyjádřil politování nad celou situací, ke které v Borovanech došlo, a důvody ke změnám ve svých komentářích k akci v průběh času přiřkl psychickým procesům.

Foto: Milan Jaroš, Týdeník Respekt

Spoutaného chlapce hlídá u zdi trio policistů, které ho chvíli před tím zakleklo. Snímek z předvolebním mítinku Andreje Babiše v Borovanech

„Jsem si vědom toho, že celá záležitost byla spojena s řadou emocí, které vedly k unáhleným soudům celé řady lidí, včetně mé osoby, což v konečném důsledku neprospělo žádné ze zúčastněných stran,“ sdělil Vondrášek s tím, že ale dále trvá na svém, tedy že zákrok byl v pořádku.

Podle něj jeho podřízení kolegové nemohli tušit a netušili, že chlapec trpí poruchou autistického spektra, ani neznali jeho věk.

Z Vondráškovy odpovědi vyplývá, že policisté podle něho neměli dostatek indicií k vyhodnocení chlapcova případného protiprávního jednání.

Zakleknutí autistického školáka bylo podle GIBS v pořádku

Krimi

Matka zakleknutého autisty také naznačila, že policisté podle ní mohli jednat, aby se zalíbili Babišově hnutí, jehož mítink hlídali.

„Jistě jste zaznamenala, že na rovném, objektivním a nestranném přístupu policistů si osobně zakládám a jakoukoliv odchylku z principu nestrannosti nejsem ochoten tolerovat,“ odmítl něco takového Vondrášek.

Na názor, že policisty autistický chlapec neohrožoval a mohli ho nechat jít, Vondrášek namítl, že tak by to nešlo, protože jinak by se na policejní výzvy lidé vykašlali úplně.

„Pokud bychom připustili, že policisté mohou nechat osoby odejít (utéct) poté, co je vyzvou k prokázání totožnosti, plnění úkolů policie by přestalo být efektivní a osoby by dříve či později přestaly brát výzvy policie s vážností a respektem, což je stav, který by přímo ohrožoval vnitřní pořádek a bezpečnost jako takovou,“ zmínil policejní prezident.

Policejní prezident se omluvil kvůli zakleknutí autistického školáka. Policistům

Krimi

Na závěr Vondrášek uvedl, že trvá na přiměřenosti zákroku a donucovacích prostředků, které se pro policisty staly tou jedinou možností, jak chlapce zastavit.

„Toto konstatuji s plným vědomím toho, o jak citlivou záležitost jde pro matku syna, proti němuž byl služební zákrok veden,“ dodal Vondrášek.

Jihočeská policie zákrok již dříve vyhodnotila jako kázeňský přestupek a zároveň upustila od potrestání policistů. Generální inspekce bezpečnostních sborů rovněž rozhodla o tom, že zásah byl oprávněný, a více se případem nezabývala.

Za zákrok proti školákovi při Babišově mítinku policisté trest nedostanou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám