Hlavní obsah

Likvidujete zasloužilého kantora, odmítla učitelka obžalobu z popírání genocidia na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nyní již bývalá učitelka češtiny na základní škole Martina Bednářová ve čtvrtek odmítla u Obvodního soudu pro Prahu 6 tvrzení obžaloby, že při výuce zpochybňovala válku na Ukrajině. Hájila se mimo jiné tím, že k žákům mluvila na hodině mediální gramotnosti a téma bylo v souladu s pokynem ministerstva školství. Státní zástupce pro ni navrhuje osmiměsíční podmínku.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Obžalovaná učitelka Martina Bednářová (vlevo) u Obvodního soudu pro Prahu 6 s jednou ze svých příznivkyň, spisovatelkou Lenkou Procházkovou

Článek

Učitelka se podle vyšetřovatelů loni v dubnu na Základní škole Na Dlouhém lánu v Praze 6  při výuce žáků 8. třídy snažila ospravedlnit válečné zločiny Rusů na Ukrajině. Například při komentáři k záběrům hořícího Kyjeva měla s odkazem na zaujatost médií tvrdit, že se tam nic neděje. Jeden z žáků její výstup nahrál.

„Cítím se nevinná. Jsem naprosto konsternovaná, k čemu tady došlo a k čemu se obžaloba snížila, naprosto zlikvidovat zasloužilého kantora. Tato záležitost má vliv jak na mě, tak na mou rodinu, na osmdesátiletého tatínka, na nezletilého syna,“ řekla Bednářová soudu.

Začátek hlavního líčení se setkal se zájmem veřejnosti, bývalou učitelku přišli podpořit její příznivci. Jednací síň se zaplnila, na celkem 21 míst pro veřejnost se rozdávaly vstupenky. Jednání se obešlo bez incidentů.

V Kyjevě válka není, tvrdila učitelka žákům. Půjde k soudu

Krimi

Podle Bednářové obžaloba staví na jediném důkazu, zmíněném videozáznamu, který byl podle obviněné pořízen nezákonně. Nahrávka byla podle ní upravena a účelově sestříhána.

Záznam pořízený jedním z žáků zveřejnil již dříve server Seznam Zpráv.

Obžalovaná se rovněž hájila tím, že hodina se měla týkat mediální gramotnosti, přičemž tématem bylo srovnání toho, co píší média, a toho, co je skutečnost. „Dostali jsme doporučení do škol, abychom se s žáky podělili o názory na konflikt na Ukrajině,“ komentovala Bednářová osnovy ministerstva.

„Dětem jsem sdělila, že vše, co jim řeknu, si půjdeme v následujících hodinách ověřit do učebny počítačové techniky,“ sdělila dále s tím, že prý pouze jen pět minut hovořila sama k dětem, dále šlo už jen o volnou debatu s žáky.

Podle vyšetřovatelů v hodině doporučovala dětem čerpat informace z webu Protiproud, což je dezinformační server. „Myslím si, že s odstupem času se všechny výroky, které jsem přednesla, ukázaly býti pravdivé,“ uvedla na svou obhajobu kantorka.

Žena je obžalovaná z popírání genocidia, za což podle trestního zákoníku hrozí půl roku až tři roky vězení.

Žalobce: Žádná sebereflexe

Soud odmítl návrhy obhajoby na doplnění dokazování o výslech několika svědků jako nadbytečné a fakticky po dvou hodinách od začátku hlavního líčení ukončil dokazování. Následovaly závěrečné řeči, po kterých nelze vyloučit, že verdikt padne ještě ve čtvrtek.

Žalobce uvedl, že podle něj se vina obžalované dostatečně prokázala. „To, že má svoje názory na ukrajinský konflikt, jí nikdo nebere, ani to, aby je deklarovala veřejně, problém je ale to, že takto učiní na hodině češtiny s třináctiletými žáky, kdy nepřipustí diskusi, kdy oponentní názor smete ze stolu,“ shrnul státní zástupce Richard Petrásek.

„Ten průběh hodiny nebyl veden s cílem vést hodinu k poznání, ale byl prohlašováním proruských dezinformačních sdělení, na kterých i dnes obžalovaná stále setrvává. Nezaznamenávám žádné náznaky sebereflexe,“ dodal žalobce.

Pořízení nahrávky žákem bylo v rozporu se školním řádem, ale nebylo podle Petráska nezákonné. Nebýt nahrávky, nemohlo by dojít k účinnému vyšetřování a k řádnému prověření, zda výroky vůči žákům jsou v rozporu se zákonem, poznamenal.

Vyhazov učitelky stíhané za popírání války platí, rozhodl soud

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám