Hlavní obsah

Lidi v Pardubicích děsil morový doktor s noži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úsměvný případ museli řešit strážníci v Pardubicích. Lidé je volali k muži v masce morového doktora, který na ulici šermoval s noži. Šlo o umělce.

Foto: MP Pardubice

Morový doktor z Pardubic

Článek

Občané volali na tísňovou linku strážníků s tím, že v centru města je muž s maskou. Lidé kvůli němu přecházeli na protější chodník, protože žongloval se třemi noži.

„Jak se ukázalo, mladý muž nepřišel krotit žádnou morovou epidemii ani ohrožovat spoluobčany. Jednalo se o umělce, který svým vystoupením rozhodně zaujal,“ sdělila mluvčí strážníků Lucie Klementová. Jeho vystoupení ale lidi spíše vyděsilo.

Muž strážníkům ukázal, že nože prošly úpravou a nebyly ostré. Uznal však, že to občané vědět nemohli. Příště si prý vezme raději kuželky.

Foto: MP Pardubice

Morový doktor z Pardubic

Foto: MP Pardubice

Morový doktor z Pardubic

Morový doktor

Morový doktor v dobách morových epidemií léčil lidi trpící touto nemocí. Někteří ani nebyli lékaři, ale spíše léčiteli. Jeho oblek byl považován za obdobu brnění vojáka – maska, brýle a kožený oděv od krku až po kotníky. Měl samozřejmě také rukavice a speciální boty. Oděv byl impregnovaný různými vůněmi. Doktoři mívali také tyč, aby se nemuseli dotýkat pacienta. Ptačí zobák měl původ také v pověrách, protože lidé věřili, že mor přenášejí ptáci.

Muž v Pardubicích vezl ve dvě ráno na elektrokoloběžce své pětileté dítě. Nadýchal 1,8 promile

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám