Hlavní obsah

Lessyho ve služebním voze nikdo neodposlouchával, tvrdí inspekce

Právo, Jakub Troníček

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) rozcupovala loňské tvrzení bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho, že do jeho služebního vozu někdo neoprávněně zasahoval. Podle závěrů šetření nebyl za celou událostí žádný pokus o nainstalování odposlechu, ale obyčejný pokles napětí v autě.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Lessy

Článek

Právu to potvrdila mluvčí inspekce Radka Sandorová s tím, že slova Lessyho o nestandardním a neoprávněném zásahu do elektroinstalace služebního audi byla jednoznačně vyvrácena.

„Jednalo se pouze o běžný pokles napětí na autobaterii, ke kterému dochází i v době, kdy je vozidlo zaparkováno a řídící jednotka si sama ověřuje stav vozidla,“ řekla Sandorová.

Pro Právo dodala, že věc inspekce uložila k ledu se závěrem, že se nejedná o podezření ze spáchání trestného činu.

Lessy v České televizi loni v říjnu řekl, že do elektroinstalace služebního vozu někdo zasahoval v době, kdy se účastnil zasedání sněmovního bezpečnostního výboru ke kauze CASA.

Podle tehdejších slov odvolaného policejního šéfa to potvrzovala právě řídící jednotka auta. Ve voze prý navíc chyběly některé součástky a jiné tam zase přebývaly.

Důkladnější kontrolu už Lessy ale podle svého loňského vyjádření nestihl, protože přišlo jeho odvolání kvůli stíhání za pomluvu zlínských policejních špiček.

O údajných zásazích do služebního vozu přitom Lessy mluvil právě v souvislosti se svým obviněním, které označil za účelové a vykonstruované. S tímto názorem se ale neztotožnil státní zástupce Michal Muravský ani Obvodní soud pro Prahu 7, který na konci roku uložil trestním příkazem Lessymu podmínku.

Bývalý policejní prezident s tím ale nesouhlasil a trval na projednání celé věci u standardního soudního líčení. To má proběhnout na přelomu února a března a v případě odsouzení u něj Lessymu hrozí až pětileté vězení.

Reklama

Související články

Státní zástupce obžaloval Lessyho

Státní zástupce obžaloval bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Právu to v úterý potvrdila mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánka...

Výběr článků

Načítám