Hlavní obsah

Inspekce prověřuje, zda Lessy dodržoval nemocenskou

Generální inspekce bezpečnostních sborů dál šlape na paty bývalému policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Poté, co ho žalobce chce postavit před soud kvůli obvinění z pomluvy a zneužití pravomocí, se teď inspektoři podle zjištění Práva zaměřili na to, zda někdejší šéf policie po svém odvolání dodržoval, nebo nedodržoval režim nemocenské.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Lessy byl oficiálně nemocný od posledního srpnového týdne, během kterého ho ministr vnitra Jan Kubice vyhodil od policie, do konce října.

Problém ale je, že odvolaný prezident se během této doby opakovaně ukazoval v Praze, zatímco bydliště má na Frýdecko-Místecku, tedy zhruba čtyři hodiny cesty autem.

Vycházky v době nemocenské může lékař podle zákona předepsat maximálně na šest hodin denně, a to pouze v době mezi sedmou a devatenáctou hodinou. Inspekce tak nyní zjišťuje, zda Lessy daná pravidla nepřekračoval.

„Zabýváme se tím, prověřují se informace, které jsou k dispozici,“ řekla k tomu Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová. Zároveň dodala, že úkony trestního řízení v této věci zahájeny nebyly. Sám Lessy v pátek nezvedal mobilní telefon.

Z veřejných zdrojů je nicméně dohledatelné, že např. 4. října někdejší šéf policie absolvoval v Praze v podvečer živý rozhovor ve vysílání České televize, o dva dny později byl zase hostem pořadu Pressklub na rádiu Frekvence 1. V den státního svátku 28. října se pak objevil na slavnostní recepci na Pražském hradě.

Kromě toho se Lessy např. v polovině září účastnil pražského zasedání správní rady Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra. Z toho se ale podle některých svědků po krátké době omluvil právě s odkazem na nemocenské vycházky.

O tom, že si Lessy ponechal placenou funkci ve vedení resortní pojišťovny i po svém vyhazovu od policie, informovalo Právo již začátkem listopadu.

Vedle obvinění z pomluvy zlínských policejních špiček, kvůli kterému musel Lessy v čele policie skončit, se v minulosti prezident dostal do hledáčku inspekce ještě několikrát.

Nepřekvapuje mě to, snaha inspekce pana Lessyho jakkoli pošpinit a poškodit je tu enormní
Lessyho advokát Václav Láska

Prověřovalo se např., zda Lessy nespáchal trestný čin, když svým podřízeným rozdal odměny přesahující strop nastavený ministrem vnitra, nebo zda nepřekročil zákon v souvislosti se spornými telefonáty s ministrem financí Miroslavem Kalousek (TOP 09).

Pokud by se nyní prokázalo, že Lessy porušoval pravidla nemocenské, mohl by o ni zpětně přijít. Šéf nezávislých policejních odborů Milan Štěpánek, který jinak s Lessym v poslední době příliš dobře nevycházel, nicméně v této souvislosti poukázal na to, že žádnou trestní odpovědnost z toho podle zákona vyvodit nelze.

Generální inspekce má přitom na starosti, právě vyšetřování trestné činnosti příslušníků bezpečnostních složek.

Lessyho advokát Václav Láska, který ho zastupuje ve sporu s vnitrem o způsobu odvolání, v této souvislosti naznačil, že aktivity inspekce jsou účelové.

„Nepřekvapuje mě to, snaha inspekce pana Lessyho jakkoli pošpinit a poškodit je tu enormní,“ řekl Právu Láska. Zároveň poznamenal, že jeho oznámení na ministra Kubiceho inspekce naopak automaticky zametá pod koberec.

„Ten nepoměr je tu jasný. V současné době proti tomu není obrany, nicméně věřím, že pravda se ukáže u soudních jednání,“ poznamenal Lessyho advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám