Hlavní obsah

Státní zástupce obžaloval Lessyho

– Praha • Aktualizováno
Právo, jt

Státní zástupce obžaloval bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Právu to v úterý potvrdila mluvčí pražského Městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Foto: Petr Horník, Právo

Policejní prezident Petr Lessy

Článek

Za pomluvu zlínských policejních špiček a zneužití jeho pravomocí Lessymu v případě odsouzení hrozí až tři roky vězení. Podle Zenklové bude o vině někdejšího šéfa policie rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 7.

Lessy je obžalován z toho, že loni v září předal své mluvčí dokumenty očerňující náměstka zlínské krajské policie Jaroslava Vaňka v souvislosti s kauzou takzvaného Toflova gangu, aby je předala redaktorovi Práva.

„Obžaloba byla podána pro jednání spočívající v předání úřední písemnosti tisku, kterou získal v souvislosti s výkonem své funkce a poskytnutí dalších souvisejících zjevně nepravdivých informací v úmyslu poškodit jiné vysoké policejní funkcionáře,“ poznamenala k tomu Zenklová.

Lessyho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů letos na sklonku léta a bezprostředně poté ho ministr vnitra Jan Kubice odvolal a vyhodil i od policie. Sám Lessy, který s Kubicem dlouhodobě válčil, už dříve prohlásil, že jeho stíhání je účelové.

Bývalý policejní prezident kvůli tomu podal na Kubiceho trestní oznámení, neboť podle něj při jeho propuštění jednal v rozporu se zákonem. Obvodní zastupitelství pro Prahu 7 ale dalo ministrovi nedávno zapravdu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám