Hlavní obsah

Lékařka údajně nepoznala nádor, pacient zemřel. Zůstala bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až před trestním soudem musela svůj postup hájit lékařka vyškovské nemocnice, které státní zastupitelství kladlo za vinu, že u pacienta nepoznala bující nádor na míše. Muž po operaci a následujících vleklých komplikacích zemřel.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Lékařce hrozilo až šest let vězení za usmrcení z nedbalosti. Podle rozsudku, který má Právo k dispozici, se ale neprokázala souvislost mezi lékařčiným jednáním a pacientovou smrtí.

Postižení útlaku míchy má zcela jasné příznaky, které v době vyšetření neměl
ošetřující lékařka

Lékařka se před soud dostala kvůli péči o pacienta v letech 2016 a 2017.

„Nedostatečně zaznamenala a zhodnotila potíže pacienta, neprovedla řádné vyšetření, v důsledku čehož došlo ke zpoždění diagnózy nádoru míšních obalů v oblasti krční míchy a tím k přímému poškození míchy,“ stálo v obžalobě.

Státní zastupitelství tvrdí, že i když lékaři nádor objevili a odoperovali, u muže došlo k výraznému poškození zdraví, k vleklým problémům, a nakonec po necelých dvou letech i ke smrti.

Lékařka vinu odmítá

Samotná lékařka před soudem svou vinu odmítla. Muž k ní docházel po prodělané mozkové příhodě na kontroly. „Postižení útlaku míchy má zcela jasné příznaky, které v době vyšetření neměl. Nepředpokládala jsem, že by mohlo jít o těžké poškození mozku a k tomu postižení míchy krčním nádorem. V léčbě jsem nic nezanedbala,“ hájila se lékařka.

Lékařku od trestu za nehodu na Domažlicku zachránila anémie

Krimi

Podle znalce obžaloby se ale dopustila pochybení. „Z dokumentace vyplývá nedostatečný rozsah prováděných klinických vyšetření a hodnocení informací ze strany samotného pacienta či jeho manželky. Nádor mohl být odhalen dříve,“ byl si jist znalec.

Po operaci nezaviněná komplikace

Se špatnou péčí naopak nesouhlasil znalce obhajoby. „Riziko komplikací při operaci a úmrtí nebylo závislé na dřívějším odhalení nádoru,“ oponoval. Sama mužova manželka u soudu popsala, že nebyla s péčí příliš spokojena. „Na kontrolu už ho museli přivézt na vozíku a lékařka řekla, že je to začínající demence. Chovala se nadřazeně a arogantně,“ tvrdila vdova u soudu.

Vyškovský okresní soud tak nakonec musel oslovit experty z Fakultní nemocnice Brno, aby do dvou protichůdných názorů vnesli jasno.

Lékařka šíří výmysly o úmrtích po očkování

Krimi

„Nádor byl diagnostikován bez zbytečné prodlevy. Operační zákrok byl úspěšný, ale druhý den došlo k nezaviněné komplikaci a prudkému zhoršení zdravotního stavu s dalšími pozdějšími následky,“ konstatovali brněnští odborníci.

Jedním dechem ale také lékařku zkritizovali za vedení zdravotnické dokumentace, za což ostatně doktorku disciplinárně potrestala Česká lékařská komora. Soud tak nakonec lékařku obžaloby zprostil s tím, že se nedalo dovodit zhoršení zdravotního stavu pacienta vedoucí až k jeho úmrtí v příčinné souvislosti s činností lékařky.

„Obhajoba obžalované nebyla vyvrácena. Skutek není trestným činem,“ uzavřel soud. Protože státní zástupce nepodal odvolání, verdikt už je pravomocný.

Reklama

Výběr článků

Načítám