Hlavní obsah

Léčba ani změna jména nepomohly. Recidivista půjde za pokus o znásilnění do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na pět let do vězení poslal v pondělí plzeňský okresní soud 36letého Karla Svobodu za pokus o znásilnění mladé ženy. Kromě toho mu uložil zabezpečovací detenci. Jak Novinky zjistily, jde o recidivistu, jenž se původně jmenoval Vávra a v minulosti dostal trest za sérii znásilnění.

Karel Svoboda se zpovídal před plzeňským městským soudem z pokusu o znásilnění.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Svoboda podle spisu loni v září napadl 27letou ženu. Senát se shodl, že jeho jednání mělo sexuální podtext, ač se to muž snažil zpochybnit. „Jenom díky výrazné intenzitě obrany poškozené nedošlo k dokonání tohoto zločinu,“ zdůraznil soudce Luboš Patzenhauer.

Muž podle obžaloby sedl v den útoku do traktoru a vydal se do lesa. Na cestě v plzeňské lokalitě V Pytli si vyhlédl osamocenou ženu, vzal klacek a škrtil ji. Oběť se bránila, útočník jí mačkal hlavu, udeřil pěstí a pak ji srazil na zem.

Vyšetřovatelé popsali, že žena skončila na břiše s hlavou zabořenou v listí a v zemi. Agresor na ni tlačil vahou celého těla. V tu chvíli si žena myslela, že zemře, vypověděla v přípravném řízení.

Dříve dostal sedmiletý trest za znásilnění. Teď pod novým jménem čelí obvinění opět

Krimi

Nakonec se jí podařilo se vysmeknout. Jak sdělil státní zástupce Štefan Oravec, obžalovanému hodila hlínu do obličeje, poškrábala ho a utekla. Svoboda poté odjel z místa traktorem a doma nad pornem ejakuloval.

Prášky vysadil

Lékaři mu v minulosti diagnostikovali patologickou sexuální agresivitu. Absolvoval ústavní i ambulantní léčbu, jenže v květnu 2022 přestal brát prášky. „Jelikož jsem se v té době ženil, abychom mohli mít s manželkou dítě, zkusil jsem léky vysadit,“ zdůvodnil Svoboda.

Soudní znalkyně Pavla Bittnerová potvrdila, že případ je typickým projevem patologické sexuální agresivity. Agresor si oběť vyhlédne, sleduje ji, nenavazuje s ní žádný slovní kontakt a vzrušuje ho překonávání odporu. „To, co normálního chlapa odradí, jeho rajcuje,“ vysvětlila Bittnerová.

Podle ní obžalovaný situaci podcenil, nebral léky a nedodržoval doporučená striktní pravidla. Upozornila, že je pro společnost nebezpečný a své jednání opakuje.

Už v roce 2010 ho soud poslal za mříže. Tehdy se ještě jmenoval Vávra. Přiznal se, že v Plzni znásilnil 13letou a 15letou dívku a také 23letou ženu, 11letou školačku pohlavně zneužil. Ze sedmiletého trestu si odseděl dvě třetiny. Jak Novinky zjistily, změnil si příjmení na Svoboda, a dokonce se oženil.

Teď však půjde za mříže znovu, a to na pět let. Následovat bude ještě zabezpečovací detence. „Přestože se nacházel v manželství, zjevně nedodržel omezení, kterých se měl sám vyvarovat, aby nevytvořil podmínky pro projev sexuální deviace,“ podotkl Patzenhauer.

Soudce připomněl, že obžalovaný strávil v ústavní léčbě dlouhé čtyři roky, další tři roky docházel k doktorovi ambulantně. „Pakliže znovu selhal, je na místě zabezpečovací detence,“ řekl.

Svoboda několikrát během líčení vypověděl, že svého činu lituje a stydí se za něj. Také chce podstoupit dobrovolně kastraci. „Udělám maximum možného, aby už se to nikdy neopakovalo,“ prohlásil.

Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Přepadává ženy, nemůže si pomoct. Nechám se vykastrovat, řekl násilník u soudu

Krimi

Výběr článků

Načítám