Hlavní obsah

Kyberpodvodník si chtěl z ženy udělat bílého koně, o ukradené peníze přišel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třem obětem z České republiky policie vrátí peníze, o které je připravil kyberpodvodník. Ten o ně sám přišel, když se pokoušel zakrýt stopy s pomocí bílého koně.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Vše začalo, když jednašedesátiletou ženu oslovila na sociální síti osoba s iniciály MJ. Jak se později ukázalo, šlo o falešnou identitu, což ale žena nevěděla. Tato osoba ji chtěla využít k praní špinavých peněz.

„Podvodník po ženě chtěl, aby si založila v bance účet, kam budou investoři posílat vklady, které žena měla obratem vybrat a vložit je do bitcoinmatu,“ uvedla mluvčí policie Eva Michalíková s tím, že šlo o peníze, které podvodníci vylákali od jiných osob z České republiky pod příslibem výhodného zúročení.

Své oběti vyhledávali na sociálních sítích zejména mezi počítačově méně gramotnými uživateli. Pravděpodobně jde o podvodníky ze zahraničí - svědčit o tom má jazyková úroveň komunikace, kterou policie zdokumentovala.

Žena dělala hloupou a nahrála si hovor s kyberšmejdem

Krimi

Ženě požadavek neznámého uživatele Facebooku nepřišel zvláštní, založila si účet a během týdne jí tam přišly tři platby od různých osob z České republiky, celkem 100 tisíc korun.

„Jakmile byly peníze na účtu, osoba pod profilem MJ ji vyzvala, aby peníze vybrala a šla je vložit do bitcoinmatu,“ popsala mluvčí s tím, že majitelka účtu dostala od neznámé osoby i QR kódy pro vložení do bitcoinmatu.

Ženě se ale manipulace s přístrojem nedařila, a tak zavolala o radu svému synovi. „Ten už byl obezřetnější a své matce poradil, ať jde ihned na policii, že se určitě jedná o nějaký podvod, konkrétně praní špinavých peněz,“ doplnila Michalíková.

Přestože pachatel je dosud neznámý, případ má pro tři poškozené z České republiky šťastný konec. Po zadokumentování případu jim policie peníze vrátí.

„Komisař oddělení hospodářské kriminality v dané věci zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti. V případě prokázání viny a odsouzení pachateli hrozí až šest let vězení,“ dodala mluvčí.

Útoky kyberpodvodníků přes internetové vyhledávače sílí, varuje banka

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám