Hlavní obsah

Kvůli Minaříkovi pátrají ve washingtonském archívu

Právo, vac

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Až v archívu washingtonského Kongresu pátrají nyní na žádost české strany Američané kvůli kauze bývalého komunistického agenta Pavla Minaříka, který v letech 1970 až 1975 připravoval atentát v mnichovském sídle Rádia Svobodná Evropa. Právě americký Kongres je zřizovatelem rádia.

Foto: Jiří Smutný

Aleš Svoboda a vedoucí knihovny Lada Hamerníková před přednáškou

Článek

"Hledají pro nás materiály, na jejichž základě by bylo možné vyčíslit škodu, kterou plánovaný výbuch mohl způsobit. A dohledávají i zaměstnance rádia z té doby, kteří by k tomu mohli něco říci," řekl včera Právu mluvčí Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Jan Srb.

S žádostí o právní pomoc se česká strana na USA obrátila na základě březnového rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten vyhověl dovolání nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové a zrušil loňské rozsudky brněnských soudů, které Minaříkovo stíhání pro trestný čin obecného ohrožení zastavily.

Podle obou těchto verdiktů nebylo prokázáno, že Minařík měl v úmyslu někomu způsobit ublížení na zdraví nebo smrt. Znalci také nedokázali určit, jaká škoda by výbuchem vznikla. Nejvyšší soud ale případ, který se vleče již více než deset let, vrátil k došetření.

Reklama

Související články

ÚDV znovu navrhuje obžalovat agenta Minaříka

Policejní rada Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) ve čtvrtek předá Městskému státnímu zastupitelství v Brně návrh na obžalobu bývalého...

Soud zastavil stíhání agenta StB Minaříka

Brněnský městský soud zastavil trestní stíhání bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka. Trest mu hrozil za to, že v polovině 70....

Výběr článků

Načítám