Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání agenta StB Minaříka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnský městský soud zastavil trestní stíhání bývalého agenta komunistické Státní bezpečnosti (StB) Pavla Minaříka. Trest mu hrozil za to, že v polovině 70. let připravoval atentát v sídle Rádia Svobodná Evropa v Mnichově.

Foto: Vlaďka Horáčková

Zřícenina hradu Cimburk

Článek

"Nikdo nebyl nyní schopen prokázat, jaká škoda mohla při útoku vzniknout a to je také hlavní důvod, proč je stíhání zastaveno," řekl dnes ČTK soudce Aleš Dufek, který se případem zabývá.

Minařík je podle soudce patrně morálně zhýralý člověk, který se asi chtěl dopustit zavrženíhodného činu. Zákon ale neumožňuje, aby byl bývalý agent Státní bezpečnosti potrestán, uvedl Dufek.

Myšlenka se stíhat nedá

"Když nevíme, jaká škoda mohla vzniknout, nevíme také, zda lze počínání obviněného vůbec pokládat za trestný čin," zdůraznil soudce. Upřesnil, že navíc neexistuje žádný podklad, z něhož by se dalo alespoň odvodit, jakou trhavinu a v jakém množství chtěl Minařík použít. To je důvod, proč je plánování útoku na Svobodnou Evropu podle soudce stále jen nestíhatelnou myšlenkou, která se nedostala až do stadia skutečné přípravy na pumový útok.

Reklama

Související témata:

Související články

ÚDV znovu navrhuje obžalovat agenta Minaříka

Policejní rada Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) ve čtvrtek předá Městskému státnímu zastupitelství v Brně návrh na obžalobu bývalého...

Výběr článků

Načítám