Hlavní obsah

Kůň uvízl při nehodě v přepravním vozíku

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koně zachraňovali v sobotu dopoledne hasiči mezi Valašským Meziříčím a obcí Jarcová na Vsetínsku po havárii přepravního vozíku na hlavním silničním tahu.

Článek

„Podle řidiče a majitele koně došlo k nehodě, když se v zatáčce míjel s protijedoucím nákladním autem, dostal se na krajnici a následně se uvolnilo zavěšení vozíku. Po uvolnění oje se přetrhlo také bezpečnostní a jisticí lanko mezi autem a přepravním boxem,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

Po uvolnění oje vozík havaroval na bok a narazil do zábradlí. V převráceném vozíku zůstal kůň, kterého se majitel snažil uklidňovat až do příjezdu hasičů z Valašského Meziříčí. Ti byli na místě za tři minuty po výjezdu ze stanice.

„Hasiči si bleskově připravili vyprošťovací zařízení a pomocí hydraulických nůžek začali odstřihávat střechu boxu. Cílem bylo vytvořit dostatečný prostor na vytažení zvířete. Během střihání a uvolnění asi poloviny střechy se však zvíře splašilo. Velitel zásahu nechal kvůli tomu okamžitě vytáhnout jak majitele koně, tak i hasiče z vnitřního prostoru ven. Zvíře bylo nezvladatelné a neudržitelné na uzdě,“ uvedl mluvčí.

V trhavých pohybech se pak podle něj kůň v boxu sám přetočil a následně se mu podařilo nejprve ven vystrčit hlavu a pak se z vozíku vykopal na silnici. „Podle majitele nebyl fyzicky zraněn. Velitel zásahu přesto na místo nechal povolat veterináře k preventivní prohlídce zvířete,“ dodal Mitáček.

Po dobu zásahu hasičů byla omezena doprava na hlavním tahu do jednoho jízdního pruhu a řízena hlídkou policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám