Hlavní obsah

Kramný neuspěl s žádostí o obnovu procesu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ostravský krajský soud v pátek zamítl žádost o obnovu procesu s Petrem Kramným, který byl v roce 2016 odsouzen k výjimečnému trestu za vraždu své manželky a dcery na dovolené v Egyptě. Odsouzený, jenž od počátku svou vinu popírá, tak nadále zůstává ve výkonu trestu, jehož délka je stanovena na 28 let. Páteční verdikt ale není pravomocný, Kramný si proti němu podal stížnost.

Advokátka Jana RejžkováVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

„Nebyly shledány důvody obnovy. Trestní senát nerozhodoval o vině nebo nevině, nerozhodoval, jestli skutek obžalovaný spáchal, nebo nespáchal, ale o tom, zda důkazy, které jsou ze strany obhajoby předkládány, jsou nové a mohou zvrátit důkazní řízení,“ řekla předsedkyně trestního senátu Šárka Skalská.

Nově předložené posudky, které hovoří ve prospěch Kramného, podle soudkyně nemají potenciál zpochybnit závěry soudu, které v podstatě již prošly celou soudní soustavou. Soudkyně také uvedla, že nově předložené posudky znalců nelze hodnotit izolovaně, ale spolu se závěry, které byly učiněny již dříve.

Foto: Aleš Honus, Právo

Petr Kramný s advokátkou Janou Rejžkovou

Verdikt soudu vyslechlo několik desítek lidí včetně zástupců Spolku Šalamoun. Přítomen byl i známý aktivista John Bok, který ve chvíli, kdy soudkyně odůvodňovala verdikt, jednací síň demonstrativně opustil. „To se nedá poslouchat,“ procedil mezi zuby.

Soud se v pátek ztotožnil se závěry státního zástupce Víta Legerského, který již ve středu ve své závěrečné řeči označil žádost o obnovu řízení za neodůvodněnou.

Podle něj smyslem řízení o případné obnově řízení je posoudit, zda se objevily nové skutečnosti, které jsou způsobilé zvrátit původní, odsuzující verdikt.

„Dle mého názoru tomu tak není. Ze strany odsouzeného teď nejde o nic jiného než o pokračování jeho obhajoby ze standardního soudního řízení. Činí tak stále stejnými prostředky. Znovu je omíláno totéž a nepřináší to vůbec nic nového,“ řekl už ve středu Legerský. Soud se s jeho závěry ztotožnil.

Kramný omílá stále totéž, k obnově řízení není důvod, řekl žalobce

Krimi

Obhájkyně Kramného Jana Rejžková po celou dobu tvrdí, že nelze jednoznačně prokázat, že k úmrtí došlo po zásahu elektrickým proudem.

Podle nových znalců obhajoby, kteří měli při vypracování svých posudků k dispozici celý Kramného spis, nejsou stopy po zásahu ani na vnitřních orgánech, ani na kůži zemřelých.

Petr Kramný byl v roce 2016 pravomocně odsouzen za vraždu manželky Moniky a dcery Kláry během rodinné dovolené v Egyptě. Podle rozsudku je v roce 2013 zabil elektrickým proudem.

Soud mu za to vyměřil 28 let vězení. Odsouzený ale vinu po celou dobu odmítá, podle něj zemřely po otravě jídlem. Soud ale nakonec Kramného uznal vinným, zejména na základě nepřímých důkazů.

Šalamoun: Je to justiční zločin

Ve prospěch Kramného se už několik let vyjadřuje Spolek Šalamoun, který se zabývá monitorováním sporných soudních kauz.

Spolek ve svých emotivních prohlášeních, která už několik let rozesílá do médií, označuje kauzu nikoliv za justiční omyl, ale za úmyslný justiční zločin.

Předseda spolku Václav Peričevič ve svém posledním prohlášení krátce před pátečním verdiktem uvedl, že pokud soud Kramného žádost zamítne, podá spolek žádost na změnu prvního článku Ústavy České republiky, ve kterém bude následující věta: „Česká republika je svrchovaný, jednotný stát, ale není demokratický právní stát založený na úctě k právům a svobodám člověka a občana.“

Kramný, odsouzený za vraždu manželky a dcery, stane opět před soudem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám