Hlavní obsah

Kosořín řeší, jak zabít desetitisíce slepic v halách

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD ORLICÍ

Na Orlickoústecku začala ve čtvrtek likvidace dvou chovů drůbeže, u kterých byl ve středu zjištěn smrtelně nebezpečný vir ptačí chřipky H5N1. Veterináři a zasahující bezpečnostní a záchranné složky rozhodly využít metody zaplynování celých objektů.

Článek

Zatímco v Netřebech probíhá likvidace asi 17 000 slepic postupným vynášením drůbeže do přistavených kontejnerů s oxidem uhličitým, které se pak odváží do kafilérie, v Kosoříně se tato metoda použije jen na část chovu.

Kvůli velkému množství chované drůbeže (asi 54 000 kusů) se zde přistoupí k zaplynování hal, ve kterých se slepice chovají. Těch je celkem devět. Obě lokality se nachází nedaleko Nořína, kde byla ptačí chřipka také objevena. [celá zpráva]

Příliš mnoho slepic

Ve čtvrtek dopoledne hasiči a veterináři řešili, jaký způsob usmrcení velkochovu v Kosoříně bude nejlepší. Nejdříve uvažovali o usmrcení v kontejnerech, pak o zaplynování a nakonec to vypadá, že zvolí kombinaci obou variant.

Metoda zaplynování je výhodná tím, že se podaří rychlým způsobem usmrtit velké množství slepic. Způsob je však náročnější na přípravu.

V halách je potřeba utěsnit škvíry, kterými by mohlo větší množství plynu unikat. Pak je potřeba zajistit následné odvětrání a vyčištění objektů od plynu před tím, než do hal budou moci vejít lidé a mrtvá těla posbírat a odvézt do kafilerie.

Celkem veterináři rozhodli o usmrcení asi 70 000 kusů drůbeže. Sanace farem zabere zasahujícím složkám tři až pět dnů. Vojáci a hasiči již vybili injekcemi asi 140 kusů drůbeže, které si chovali lidé v Netřebech. "Mrtví ptáci skončili v pytlích na valníku. Jednotka ve speciálních oblecích zahájila dezinfekci kurníků chloraminem.

Nebezpečný virus ptačí chřipky H5N1 byl na obou farmách objeven ve středu. [celá zpráva]  Nákaza se však nevyhýbá ani našim sousedům [celá zpráva] a dalším zemím Evropy.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

V Noříně už vybili i chovy u obyvatel obce

Nořín na Orlickoústecku zažil během středeční noci hromadnou likvidaci brojlerů chovaných Zemědělským obchodním družstvem Zálší. Po předchozích přípravných...

Veterináři začali likvidovat tisíce slepic

Veterináři na Orlickoústecku začali ve čtvrtek dopoledne hromadně vybíjet chovy na dvou farmách, kde ve středu objevili vir ptačí chřipky H5N1. Likvidace...

Výběr článků

Načítám