Hlavní obsah

Pacient z USA si přivezl do Česka léčebné konopí, soud ho potrestal

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze ve středu pravomocně uložil peněžitý trest občanu USA, u kterého policisté v Praze našli léčebné konopí. David Francis Hodges měl marihuanu předepsanou svým americkým lékařem, z pohledu českého práva se ale dopustil drogového deliktu.

Foto: kub, Novinky

David Francis Hodges u pražského soudu se svým advokátem a překladatelkou

Článek

Soud osmatřicetiletému Hodgesovi uložil trest 50 tisíc korun. Rozhodnutí je pravomocné, Hodgesův obhájce Jan Poláček po jednání sdělil, že ještě podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

Policie Hodgese přistihla v listopadu 2016 při kontrole na veletrhu konopí Cannafest v pražských Holešovicích. Hodges v USA působí jako konzultant a soudní znalec v oblasti léčebného konopí. Ukázalo se, že si z domovského San Franciska přivezl 16 gramů marihuany a pryskyřici obsahující rovněž účinnou látkou THC. Hodges má marihuanu předepsanou svým lékařem kvůli bolestem přeťatých nervů na ruce, třesu ruky a bolestem zad.

Případ se řeší už tři roky

Američan se hájil tím, že přicestoval s lékařským potvrzením, a také se snažil na konzulátu zjistit, jaké jsou v Česku, kde je rovněž zavedena léčba konopím, podmínky pro držení THC, na což ale nedostal odpověď. Podle městského soudu to nestačí. „Nějaký doklad z Ameriky je pro nás nezajímavý, stejně jako by byl český doklad v USA,“ zdůvodnil rozhodnutí soudce Petr Beneš.

„Problém je v tom, že jednání je nutné posuzovat podle pravidel teritoriality, tedy podle českého práva,“ dodal soudce. Hodges měl podle soudu rovněž povědomí o zákonech v Česku, protože sem jednou dvakrát do roka jezdí, a měl si tedy být vědom, že by mu mohl hrozit postih, přičemž případná neznalost zákonů by ho také neomlouvala.

Pacientům s léčebným konopím hrozí v cizině potíže s úřady

Domácí

Pražský městský soud řešil případ podruhé. Nejdřív Obvodní soud pro Prahu 6 v prosinci 2016 uložil Hodgesovi trestním příkazem pokutu 50 tisíc korun a rovněž vyhoštění z Česka. Obviněný proti tomu podal odpor, případ tak projednal soud v hlavním líčení, ve kterém ho v září 2017 zprostil obžaloby s tím, že si jako cizinec nebyl vědom toho, že jedná neoprávněně a držení marihuany doložil doporučením lékaře k jejímu užívání.

Soud rovněž vycházel z metodického pokynu českého ministerstva zdravotnictví. Hodges se podle soudu sice dostal do problémů rovněž kvůli tomu, že u sebe neměl veškeré informace, jak jsou uvedeny v pokynu ministerstva, nicméně doporučení svého „obvoďáka“ ale měl.

S tímto výkladem situace nesouhlasila státní zástupkyně a podala proti rozhodnutí odvolání, kterému městský soud vyhověl a vrátil případ k novému projednání na obvod. Ten pak letos v dubnu znovu rozhodl tak, že Hodgese nakonec uznal vinným a uložil mu původní peněžitý trest 50 tisíc, přičemž upustil od trestu vyhoštěním. Proti tomuto rozhodnutí podal Hodges odvolání a případ dostal na stůl znovu městský soud, který nyní definitivně rozhodl zamítnutím odvolání obhajoby.

Reklama

Související články

Lidstvo kouří marihuanu už 2500 let

Archeologové v západní Číně odhalili důkaz, že naši předci kouřili marihuanu už před tisícovkami let. Na odhaleném pohřebišti v Pamíru nalezli misku...

Výběr článků

Načítám