Hlavní obsah

Konopný aktivista Dvořák je na svobodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lesní Jakubov

Odsouzený konopný léčitel a aktivista Dušan Dvořák se po čtyřech letech za mřížemi dostal ven na svobodu. O jeho podmíněném propuštění rozhodl v pondělí Okresní soud v Třebíči, pod který spadá věznice Rapotice, v níž si doteď Dvořák odpykával trest 6 let za pěstování konopí a dalších 8 měsíců za vyhrožování prostějovskému okresnímu soudu.

Foto: Facebook/Dušan Dvořák

Dušan Dvořák

Článek

„Ve veřejném zasedání jsem rozhodoval o podmíněném propuštění a žádosti odsouzeného jsem vyhověl. Státní zástupce proti tomu neměl žádných námitek a hned na místě se vzdal práva podat stížnost,“ řekl v pondělí Právu třebíčský soudce Vilém Machálek.

Vzhledem k tomu, že žalobce s jeho verdiktem souhlasil, stalo se rozhodnutí soudu okamžitě pravomocným a Dvořák tak ještě během pondělka mohl opustit brány věznice v Rapoticích. O tom, že už je skutečně na svobodě, pak informovali zástupci festivalu Konopex na Facebooku.

Dvořák chtěl podmíněné propuštění už předloni, ale Okresní soud v Prostějově mu loni v lednu nevyhověl. Odsouzený poté také opakovaně neúspěšně žádal o milost prezidenta s tím, že svým jednáním nezpůsobil žádnou škodu nebo újmu na zdraví.

Také připomněl, že činy, za které byl odsouzen, již nejsou od roku 2022 ani přestupkem. A to díky novele zákona, podle níž se zvýšil přípustný limit obsahu THC u konopí s obsahem do 1 %. To, které pěstoval on, mělo prý přitom jen necelých 0,58 % THC.

Aktivista seděl nejprve ve věznici v Břeclavi a poté v Rapoticích za opakované pěstování konopí na své chalupě v Ospělově na Prostějovsku. Tam v roce 2018 vypěstoval 150 rostlin konopí pro léčebné účely.

Soud mu sice neprokázal, že by jediný gram sušiny prodával, pěstitel ale podle soudkyně nerespektoval původní rozhodnutí a porušil podmínečný trest, protože konopí nadále pěstoval.

Příznivci konopného léčitele chtějí spravedlivý proces

Krimi

To nakonec odhalily opakované policejní razie. Policie u Dvořákových rostlin naměřila hodnotu psychoaktivní složky konopí THC 0,579 %, což odporovalo tehdejší legislativě.

Dvořák dostal nejdříve podmínku, pak ho soud ho v roce 2019 poslal na tři roky do vězení a za porušení zákona ve zkušební době se mu podmínka proměnila v další tři roky za mřížemi, tedy na celkem 6 let.

Kromě trestu za nedovolenou výrobu a jiné nakládání s omamnými látkami byl Dvořák odsouzen k osmi měsícům vězení i za vyhrožování Okresnímu soudu v Prostějově, kde byl opakovaně potrestán. Obhajoval se tím, že šlo o zoufalou reakci na mnohaletou šikanu ze strany státu.

Přimlouvali se za něj odborníci

Dopis o spravedlivý přezkum jeho případu podepsal například adiktolog Ivan Douda, docent Lumír Hanuš z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě nebo fotograf Jindřich Štreit. Postavily se za něj také nevládní organizace Sananim a Drop-in.

Za Dvořáka se přimlouval svým odborným stanoviskem i národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, kromě něj i 283 občanů Olomouce a dalších měst. „Jsme přesvědčeni, že více než tři roky vězení, které již absolvoval, jsou samy o sobě neúměrným trestem za pomoc sobě a druhým. Lékaři, vědci a nemocní si jeho práce cenili, nadto je ve vězení za zločiny, které již nejsou ani přestupkem,“ napsali v podpůrné petici.

Od roku 2010 byl Dvořák vystaven celkem deseti trestním řízením. Před trestem mu nepomohla ani čestná svědectví pacientů, kterým aktivista a léčitel pomohl.

Konopný aktivista Dvořák požádal Zemana o milost

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám