Hlavní obsah

Kauza Opencard: Žalobce navrhuje podmínky pro exprimátory Svobodu a Hudečka

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dvou až tříleté podmínky pro bývalé pražské primátory Bohuslava Svobodu (ODS), Tomáše Hudečka, někdejší radní pro informatiku Hanu Vorlíčkovou a někdejšího primátorova náměstka Josefa Noska navrhl v kauze Opencard státní zástupce Tomáš Lejnar. Stejné tresty navrhl i dvěma úředníkům, kteří podle něj společně s vrcholnými politiky nesou hlavní část viny kvůli uzavření nevýhodných smluv. Pro dalších devět lidí trest nepožaduje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Opencard

Článek

Úředníci podle obžaloby v březnu 2012 nesprávně stanovili předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Materiál s jednomyslným doporučením přijetí nabídky firmy Haguess pak byl předložen radě hlavního města, která o dva měsíce později schválila uzavření smlouvy. Podle obžaloby tím vznikla Praze škoda nejméně 24,9 miliónu korun.

Předseda senátu soudu Alexander Sotolář ještě před zahájením závěrečných řečí vyzval Lejnara, aby zvážil trestní stíhání soudních znalců vzhledem k extrémním rozdílům v jednotlivých znaleckých posudcích.

Lejnar, který kauzu „zdědil“ po žalobkyni Dagmar Máchové, podezřelé z vynášení informací, ve své poměrně rychlé a krátké závěrečné řeči zdůraznil, že k podpisu nových smluv s Haguessem došlo bez toho, že by se vypsalo výběrové řízení.

Ve své závěrečné řeči uvedl, že kdyby zakázku nedostal Haguess, tak nehrozil kolaps celého systému. Nefungovalo by podle něj jen vydávání karet. „Bylo prokázáno, že došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách, výběrové řízení bylo v daném případě namístě,“ uvedl Lejnar.

Dohodnutá cena podle něj byla předražená, při veřejném výběrovém řízení se mohla snížit díky konkurenci. „Po objektivní stránce bylo prokázáno naplnění trestného činu. Bylo rozhodující to, jaký způsob zadání byl zvolen, a to bez veřejného řízení,“ dodal.

Výchovné tresty

Ne všichni obžalovaní ale nesou za údajně nevýhodné smlouvy odpovědnost. „Míra zavinění nebude u všech obžalovaných stejná,“ konstatoval Lejnar. Největší díl odpovědnosti nese podle jeho slov tehdejší ředitel odboru informatiky magistrátu Jan Teska, který pro jednání rady připravoval materiály, a tehdejší radní pro informatiku Eva Vorlíčková, která je radě předložila.

Následují exprimátor Svoboda, jeho tehdejší náměstci Hudeček a Josef Nosek a externí člen hodnotící komise Aleš Němeček. Pro všechny Lejnar navrhl dvou až tříleté podmíněné tresty, odstupňované podle míry odpovědnosti. „Mělo by jít o výchovné tresty, nespojené s odnětím svobody,“ řekl Lejnar.

Nejmenší díl nesou členové hodnotící komise a řadoví radní, do jejichž gesce Opencard nespadala. Jde o bývalého náměstka primátora a letňanského starostu Ivana Kabického, současné pražské zastupitele Lukáše Manharta, Václava Novotného, Pavla Richtera, bývalou radní pro školství Helenu Chudomelovou a radního pro životní prostředí Radka Lohynského a také o úředníky Štěpána Hladíka a Veroniku Pražákovou a dalšího člena externí hodnotící komise Davida Kučeru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám