Hlavní obsah

Obžaloba zasahuje do principu demokracie, řekl před soudem exprimátor Svoboda

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vyjádřením bývalého primátora Bohuslava Svobody (ODS) začal ve středu druhý den projednávání tzv. druhé větve kauzy Opencard. Svoboda stejně jako ostatní obžalovaní s obžalobou nesouhlasí, jde podle něj o zásah do principu zastupitelské demokracie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý primátor Bohuslav Svoboda před začátkem jednání pražského městského soudu

Článek

Svoboda sice odmítl vypovídat, stejně jako valná většina spoluobžalovaných, přednesl však vyjádření k obžalobě i k případu jako takovému.

„Je to proces, který je velmi zásadní, co se týká principu zastupitelské demokracie a jak zastupitelská demokracie má fungovat,“ zahájil Svoboda.

Podle Svobody jsou fakta uvedená v obžalobě interpretována nesprávně a v některých případech dokonce účelově. Stejně jako spoluobžalovaní bývalí radní se hájil právním názorem. Sám coby lékař nemá odborné znalosti v právní a ekonomické problematice.

Bývalý primátor Prahy Bohuslav Svoboda k obvinění v kauze OpencardVideo: Novinky

„Byli jsme ujištěni externím právníkem, že tato cesta je právně správná, stejný názor měl právní odbor magistrátu,“ uvedl Svoboda. Podle něj navíc rada města hledala způsob, jak řešit plnění dřívějších smluv.

Ohledně ceny zakázky prý položil na radě konkrétní otázku, na kterou dostal uspokojivou odpověď. „Pochybnosti o tom, že ta cena je vyšší, než byla, byly vyvráceny,“ uvedl bývalý primátor, který podotkl, že cena byla snížena o jedenáct procent.

Vyšetřovatel opisoval

Exprimátor také připomněl blamáž vyšetřovatele kauzy Opencard Oldřicha Hluška, který pětinu obvinění opsal od studenta práv Martina Richtera, paradoxně syna jednoho z obžalovaných, Pavla Richtera. „Mám velký problém s tím, jak se k této obžalobě postavit,“ komentoval Svoboda. Hluško se nakonec musel omluvit, od policie odešel a nyní je zastupitelem v Českém Krumlově.

Svoboda také ve svém prohlášení nabídl srovnání s londýnskou Oystercard, kterou podle něj provázely problémy deset let a v současné době přechází z gesce města do komerční sféry a stává se v podstatě bezkontaktní platební kartou.

Sen o hřišti pro postižené

Nakonec Svoboda vyprávěl o snu, který jej prý čas od času budí ze spaní.

„Zdá se mi, že jsem starosta na malém městečku nebo vesnici a že tam máme ústav, který pečuje o mentálně a tělesně postižené děti. A já jako starosta spolu se zastupitelstvem tomuto ústavu poskytnu fotbalové hřiště, které patří městu, za symbolický poplatek, aby zde mohl realizovat pohybové aktivity. Pokud přistoupíme na princip, podle kterého se zde postupuje, mohl by být tento starosta žalován za špatné hospodaření, protože hřiště poskytl za symbolický poplatek,“ vylíčil Svoboda.

Ze zbytku středečního jednání se exprimátor a nynější poslanec omluvil kvůli schůzi Sněmovny.

Žalobkyně Dagmar Máchová viní deset bývalých pražských radních a pět magistrátních úředníků z toho, že měli v roce 2012 zvýhodnit firmu Haguess, která poskytovala servis a podporu systému Opencard, když s ní bez veřejného výběrového řízení uzavřeli dvě nové smlouvy, i když údajně věděli, že jsou pro Prahu nevýhodné. Městu tím měli způsobit skoro pětadvacetimiliónovou škodu.

V případě odsouzení jim za porušení povinnosti při správě cizího majetku a porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže hrozí až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám