Hlavní obsah

Jsem přesvědčen o své nevině, odmítl Bušina obžalobu z daňových úniků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý poradce středočeského exhejtmana Davida Ratha Filip Bušina, podezřelý ze stamiliónových daňových úniků, ve středu před soudem odmítl tvrzení obžaloby. Podle něj jsou smyšlená a nemají reálný základ. Bušina čelí obžalobě s dalšími 13 lidmi. Státní zástupkyně tvrdí, že skupina pomocí fiktivních faktur vyváděla peníze a zakládala „nastrčené” firmy. Vyšetřovatelé vyčíslili škodu na více než 630 miliónů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Filip Bušina

Článek

Soud začal případ řešit v úterý, kdy státní zástupkyně přečetla obsáhlou obžalobu, ke které se pak vyjádřili první z obžalovaných. Osmatřicetiletý Bušina, který byl podle žalobkyně jedním z „mozků” trestné činnosti, přišel na řadu ve středu odpoledne.

„Nesouhlasím s tvrzením obžaloby. Jsem plně přesvědčen o své nevině. Skutků jsem se nedopustil a ani nemohl,” řekl. Odmítl podezření, že by řídil další obžalované za účelem krácení daní a vyvádění peněz z firem a že by ovládal společnosti, které neplnily daňové povinnosti. „Tvrzení jsou smyšlená a nepravdivá,” uvedl.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obžaloba podle něj nedokazuje, jakým způsobem by měl páchat trestnou činnost. „Protože se nikdy nic takového nestalo,” dodal.

Rezignoval na funkci 

Státní zástupkyně Soňa Bělohlávková v obžalobě zmiňuje údajné fiktivní faktury a zakládání bankovních kont. Peníze se prý vyváděly z reklamních firem a na trestné činnosti se údajně podíleli úředníci daňové správy. Firmy prý například zařídily smluvené reklamní služby samy, do účetnictví ale daly smyšlené faktury, podle kterých si práci objednaly u jiných společností.

„Nastrčené” firmy prý obžalovaní ovládali přes prostředníky. Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Bušina odmítl vinu již dříve. Kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

Soudce Robert Pacovský vyhradil na výslechy obžalovaných následující dva týdny, od 18. listopadu jsou k soudu předvoláni první svědci. Na začátku hlavního líčení v úterý také uvedl, že prý nemůže použít odposlechy pořízené policií. Soud záznamy sice povolil, nejsou prý ale dostatečně odůvodněné a nelze je použít jako důkaz.

Protikorupční policie v minulosti kauzu kolem Bušiny označila za jeden z nejsložitějších případů, který rozplétala. Trestná činnost se podle ní odehrávala od roku 2007.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám