Hlavní obsah

Bývalý Rathův poradce Bušina je před soudem, měl prát špinavé peníze

Praha
Aktualizováno

Bývalý investiční náměstek středočeských krajských nemocnic Filip Bušina a dalších 13 obžalovaných stanuli v úterý před Krajským soudem v Praze. Podle obžaloby skupina způsobila značné daňové úniky a prala špinavé peníze. Policie vyčíslila škodu na 630 miliónů korun.

Foto: ČTK

Filip Bušina u soudu

Článek

Státní zástupkyně v obžalobě, jejíž četba zabrala zhruba dvě hodiny po zahájení hlavního líčení, popsala údajné fiktivní faktury a zakládání bankovních kont a firem vydělávajících z reklamní činnosti, přes které se údajně vyváděly peníze. Trestné činnosti prý pomáhali také úředníci daňové správy.

Následují vyjádření obžalovaných. Soud v úterý stihne vzhledem k jejich počtu vyslechnout jen některé. Není zřejmé, zda mezi nimi bude také Bušina, protože je v obžalobě čtvrtý v pořadí. Muž, který byl také poradcem někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha, již dříve vinu odmítl. Kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odposlechy soud nepoužije 

Jako první se k obžalobě vyjádřil David Belous, který odmítl tvrzení o krácení daní.

Osmatřicetiletý podnikatel, který podle vyšetřovatelů krátil daně coby majitel firmy EURO MVGA zaměřené mimo jiné na reklamní činnost a marketing, uvedl, že se ničeho nezákonného nedopustil. Zdůraznil, že v době, kterou obžaloba zmiňuje, již nebyl akcionářem firmy a věnoval se nákupu a prodeji společností. Obžaloba podle něj nic nedokazuje. "Opírá se o domněnky třetích osob," dodal.

Soudce zmínil, že na výslechy obžalovaných jsou vyhrazeny následující dva týdny. Od 18. listopadu jsou k soudu předvolaní první svědci. Naznačil také další průběh dokazování - nemůže prý použít v hlavním líčení odposlechy pořízené policií.

Soud záznamy sice povolil, nejsou prý ale dostatečně odůvodněné. "Tyto záznamy nelze použít jako důkaz," dodal soudce s tím, že odkazuje na nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu v jiné věci.

Rathův exporadce již dříve všechna nařčení odmítl. Kvůli kauze rezignoval na funkci investičního náměstka a bylo mu pozastaveno členství v ČSSD.

Protikorupční policie v minulosti kauzu kolem Bušiny označila za jeden z nejsložitějších případů, který rozplétala. Trestná činnost se podle ní odehrávala od roku 2007. Obžaloba byla podána v roce 2012. Případ řeší trestní senát soudce Roberta Pacovského, který se zabývá i korupční kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), jehož blízkým spolupracovníkem býval právě Bušina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám