Hlavní obsah

Jezdec z BMW zadržen v budapešťském hotelu

Právo, Milan Vojtek, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO/BRODSKÉ

Úprk dvaačtyřicetiletého Belgičana, který se svým černým BMW násilně projel hranice tří evropských států, skončil. Maďarská policie ho ve středu v poledne zadržela v hotelu v centru Budapešti. Podle agentury MTI ho našla na základě blíže neupřesněného telefonátu.

Foto: Jana Bečková

U potoka cestou na Klokoty

Článek

Podle nejmenovaného policejního důstojníka, na kterého se MTI odvolává, Belgičan strávil noc v baru, kde se pohádal s personálem, když chtěl útratu platit českými korunami. Zároveň se vydával za obchodníka s auty a pokusil se BMW prodat.

Rvačka na hranicích se Slovenskem

Nebezpečná cizincova jízda začala v úterý večer v České republice, kde se zřejmě pod vlivem drog dostal do potyčky s cizineckými policisty na přechodu se Slovenskem v Lanžhotě. Po krátké rvačce jim zanechal cestovní doklady, nasedl do svého BMW, prorazil závory a ujel na Slovensko. O téměř dvanáct hodin později, tedy ve středu ráno, stejným způsobem projel do Maďarska na přechodu Rusovce - Rajka.

Maďarská policie ho ztratila z dohledu včera u Budapešti. Předpokládala, že směřuje do bývalé Jugoslávie, protože má mít balkánský původ. Údajně proto nasadila veškerou techniku podél zelené hranice.

Policisté jej hodlají stíhat

Zadrženého muže nyní čekají velké problémy. Ředitel pohraniční stráže v maďarském Györu totiž na něj dnes podal trestní oznámení. "Je obviněn z pokusu o vraždu, z ohrožení bezpečnosti dopravy a z ilegálního překročení státních hranic," řekl mluvčí maďarské pohraniční stráže Sándor Orodán. Při včerejším projíždění přechodu Rusovce - Rajka totiž jel asi 150kilometrovou rychlostí a jeden z celníků se před srážkou zachránil skokem na poslední chvíli.

Muž také lehce zranil dva české cizinecké policisty v Lanžhotě, kde celý útěk přes několik států v úterý večer začal. Česká policie ho podezírá z útoku na veřejného činitele. Překonání hranic bez kontroly je však u nás považován pouze za přestupek.

Dohadování mezi policisty

Čeští cizinečtí policisté se brání obvinění slovenských kolegů, že je včas neinformovali o nebezpečném cizinci v černém BMW. Celníci na slovensko-maďarské hranici totiž o tomto incidentů vůbec nevěděli.

Zástupci slovenských policejních složek se tak snaží svalit vinu na českou stranu s tím, že kdyby byli o útoku informováni, přijali by opatření a násilný průjezd do Maďarska by se muži nepovedl.

"Česká strana v žádném případě nepochybila. Kromě toho, že se celý incident odehrál asi pět metrů od stanoviště slovenské policie, jsme o události v souladu s mezistátními dohodami slovenské úřady oficiálně informovali," řekl dnes mluvčí brněnského ředitelství cizinecké a pohraniční policie Roman Skřepek.

Řidiči směřující na Slovensko jsou navíc odbavováni na společné celnici v katastru slovenské obce Brodské a slovenští policisté incident viděli.

Reklama

Související články

Jezdec černého BMW Maďarům zmizel

Dvaačtyřicetiletý cizinec se v pondělí večer prořítil hraničním přechodem Lanžhot se svým černým BMW s belgickou poznávací značnou. Ve vysoké rychlosti...

Výběr článků

Načítám