Hlavní obsah

Jezdec černého BMW Maďarům zmizel

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dvaačtyřicetiletý cizinec se v pondělí večer prořítil hraničním přechodem Lanžhot se svým černým BMW s belgickou poznávací značnou. Ve vysoké rychlosti prorazil závory a v šílené jízdě pokračoval na Slovensku. Stejným způsobem se dostal i do Maďarska, kde po něm pátrá policie.

Foto: Jan Kaše

Starosta ve slušivých plavkách otevřel nové koupaliště

Článek

Cizinec podle mluvčí cizinecké a pohraniční policie Kláry Krejčí překonal hranice se Slovenskem kolem osmé hodiny večer.

Podle ní robustní, dvoumetrový muž nejprve vozem nabral policistu, který kontroloval platnost jeho dálniční známky. Poté vystoupil a fyzicky ho napadl. Policistovi se podařilo přivolat kolegu a společně muže uklidnili. Dokonce zaparkoval a odešel s nimi do prostoru celnice. Tam se však opět mezi mini strhla rvačka, podle Krejčí proto, že muž zřejmě byl pod vlivem nějaké návykové látky.

"I přes použití donucovacích prostředků se cizinci podařilo utéct a nasednout do auta. Jeden z policistů se snažil vytáhnout mu klíčky ze zapalování, ale nepodařilo se mu to. Druhého odkopl a ujel," popsala Krejčí.

Podle Milana Janůvky z břeclavské policie řidič BMW zanechal na místě pas na dvaačtyřicetiletého Belgičana. Čeští policisté muže podezírají z útoku na veřejného činitele, protože jeden z policistů má zhmožděný hrudník a druhý naraženou páteř, dodala Krejčí.

Opatření v Maďarsku

Podle mluvčí slovenské policie Magdy Krasulové řidič BMW dorazil na hraniční přechod Rusovce - Rajka dnes v osm hodin ráno. Policie právě kontrolovala maďarského státního občana, když tmavé BMW prorazilo v asi 150kilometrové rychlosti závory a pokračovalo v jízdě na maďarském území.

"Člen pasové kontroly v poslední chvíli uskočil před rychle jedoucím vozem, jinak by ho srazil," řekl maďarský policejní mluvčí Sándor Orodán.

BMW hledaly policejní vrtulníky a na některých maďarských silnicích policisté zřídili kontrolní stanoviště a posílili také hraniční stráž. Maďarské úřady uvedly do pohotovosti protiteroristickou jednotku.

Maďarská policie ho kolem poledne v okolí Budapešti ztratila z dohledu. Podle maďarské agentury HavariaPress by se cizinec mohl pokusit dostat až do bývalé Jugoslávie.

Vzhledem k tomu, že po muži nebylo vyhlášeno mezinárodní pátrání a není ozbrojen, byla mimořádná opatření odpoledne zrušena a pátrání pokračuje běžným způsobem. Podle některých zdrojů je Belgičan jugoslávského původu. První informace, že by v automobilu bylo více osob, nebyla potvrzena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám